Erzurum ve Erzincan illerinde fasulye bitkisinde (Phaseolus vulgaris L.) görülen bakteriyel hastalık etmenlerinin tanılanması ve Pseudomonas syringae pv. phaseolicola ve Xanthomonas campestris pv. phaseoli'ye karşı çeşitli fasulye genotip/varyeteleri
Identification of bacterial pathogen caused disease on bean (Phaseolus vulgaris L.) in Erzurum and Erzincan, and determination of bean genotypes/cultivars for resistance against Pseudomonas syringae pv. phaseolicola and Xanthomonas campestris pv. pha
  1. Tez No: 155607
  2. Yazar: MESUDE FİGEN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRETTİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fasulye, bakteriyel hastalık, dayanıklılık, MİS, Biolog, 16S-23S rDNA, PCR, Bean, bacterial disease, resistance, MIS, Biolog, 16S-23S rDNA, PCR
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
ÖZET Doktora Tezi ERZURUM VE ERZİNCAN İLLERİNDE FASULYE (Phaseolus vulgaris L. ) BİTKİSİNDE GÖRÜLEN BAKTERİYEL HASTALIK ETMENLERİNİN TANILANMASI VE Pseudomonas syringae pv. phaseolicola VE Xanthomonas campestris pv. phaseolf 'YE KARŞI ÇEŞİTLİ FASULYE GENOTİP VE ÇEŞİTLERİNİN DUYARLILIKLARININ BELİRLENMESİ Mesude Figen DÖNMEZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Fikrettin ŞAHİN Bu çalışmada Erzurum ve Erzincan İllerinde yetiştirilen fasulye bitkilerinden verim ve kalite bakımından ciddi kayıplara neden olan patojenler izole edilmiş ve klasik (morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve patolojik) ve moleküler (MİS, ELISA, Biolog, 16S-23S rDNA) tekniklerle tanılanmıştır. Araştırma sonucunda toplam 19 farklı türe ait 321 bakteri straini tanılanmıştır. Bu çalışmada tanılanan bakteri strainleri 94 Xanthomonas campestris pv. phaseoli (Xcp), 23 Xanthomonas campestris pv. phaseoli fuscans (Xcpf), 149 Pseudomonas syringae pv. phaseolicola (Psp), 7 Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss), 1 Agrobacterium tumefaciens, 16 Clavibacter michiganense subsp. indiosum, 2 Erwinia caratovora subsp. caratovora, 11 Curtobacterium flaccumfaciens subsp. flaccumfaciens, 6 Curtobacterium flaccumfaciens subsp. poinsettiae, 1 Bacillus cereus, 1 Bacillus lentimorbus, 2 Enterobacter intermedins, 5 Pantoea agglomerans, 8 Acinetobacter baumannii, 1 Arthrobacter agilis, 1 Arthrobacter oxydans, 1 Kocuria varians, 1 Phenylobacterium immobile ve 1 Hydrogenophaga palleronii olarak saptanmıştır. Fasulye ekim alanlarında en fazla ekonomik kayıplara neden olan Xcp ve Psp bakteri türlerine karşı bölgede yaygın olarak ekimi yapılan 36 fasulye genotipi ve 2 çeşitin dayanıklılıkları sera ve tarla koşullarında test edilmiştir. Sürdürülen denemeler sonucunda kullanılan fasulye çeşit/genotiplerinin her iki yılda da patojenlere karşı benzer derecede hassasiyet gösterdiği saptanmıştır. Tarla denemesi sonrasında hastalık şiddetindeki artışın tohum verimini de önemli seviyede azalttığı belirlenmiştir. Test edilen genotiplerden sadece 36K'nın her iki patojene karşı da yüksek seviyede dayanıklı olduğu tespit edilmiştir. 2004, 295 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Mesude Figen DÖNMEZ Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fikrettin ŞAHİN IDENTIFICATION OF BACTERIAL PATHOGEN CAUSED DISEASE ON BEAN (Phaseolus vulgaris L.) IN ERZURUM AND ERZİNCAN, AND DETERMINATION OF BEAN GENOTYPES/CULTIVARS FOR RESISTANCE AGAINST Pseudomonas syringae pv. phaseolicola and Xanthomonas campestris pv. phaseoli In the present study, bacterial pathogens causing disease on bean plants grown in Erzurum and Erzincan were identified by conventional (morphological, physilogical, biochemical tests) and molecular techniques including fatty acid methyl ester profiles (MIS), metabolic profiles (Biolog System), serological and genomic profiles (16S-23S rDNA PCR). Total 321 strains belong to 19 different bacterial species have been identified. They were as follow; 94 Xanthomonas campestris pv. phaseoli, 23 Xanthomonas campestris pv. phaseoli -fuscans, 149 Pseudomonas syringae pv. phaseolicola, 7 Pseudomonas syringae pv. syringae, 1 Agrobacterium tumefaciens, 1 6 Clavibacter michiganense subsp. indiosum, 2 Erwinia caratovora subsp. caratovora, 1 1 Curtobacterium flaccumfaciens subsp. flaccumfaciens, 6 Curtobacterium flaccumfaciens subsp. poinsettiae, 1 Bacillus cereus, 1 Bacillus lentimorbus, 2 Enlerobacter inter medius, 5 Pantoea agglomerans, 8 Acinetobacter baumannii, 1 Arthrobacter agilis, 1 Arthrobacter oxydans, 1 Kocuria varians, 1 Phenylobacterium immobile and 1 Hydrogenophaga poller onii. In addition 36 bean genotypes and two commercial cultivars commonly grown in this region have bean screened for resistance to these pathogens in greenhouse and field conditions during 2001-2002. The data of disease severity and incidence obtained suggested that increase in disease severity in the field condition reduced seed quality of bean. Only 36K among 38 bean genotypes tested was found to be resistant to both of the pathogens. 2004, 295 pages