Iğdır Ovası'nda meyve ağaçlarında bulunan yaprak biti (Homoptera: Aphididae) türleri ve doğal düşmanları
Determination of aphid species (Homoptera: Aphididae) and their natural enemies on fruit trees in Iğdır Plain in Turkey
- Tez No: 155608
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞABAN GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İğdır, meyve ağacı, afit, parazitoit, predator, İğdır, fruit trees, aphid, parasitoid, predator. 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İĞDIR OVASINDA MEYVE AĞAÇLARINDA BULUNAN YAPRAKBİTİ TÜRLERİ (HOMOPTERA: APHIDIDAE) VE DOĞAL DÜŞMANLARI Erdal DAŞCI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Şaban GÜÇLÜ Bu çalışma, 2003-2004 yıllarında İğdır ovasında yetiştirilen meyve ağaçlarmdaki yaprakbiti türleri ve bunların doğal düşmanlarım belirlemek amacıyla yapılmıştır. Iğdır ovasmda yetiştirilen meyve ağaçlarında 4 afit türü, 13 predator tür ve 3 parazitoit tür saptanmıştır. Doğal düşmanlardan 1 tür Chrysopidae, 2 tür Syrphidae, 2 tür Anthocoridae, 8 tür Coccinellidae, 3 tür Aphidiidae familyasına mensuptur. Afit türlerinden Hyalopterus pruni (Geoff.) ve Aphis pomi De Geer'nin daha yaygın ve daha yüksek populasyonda olduğu belirlenmiştir. 2004, 33 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF APHID SPECIES (HOMOPTERA: APHIDIDAE) AND THEIR NATURAL ENEMIES ON FRUIT TREES IN İ?DIR PLAIN IN TURKEY Erdal DAŞCI Atatürk University Natural Sciences Institute Department of Plant Protection Supervisor : Prof. Dr. Şaban GÜÇLÜ This study was carried out to determine the aphid species and their natural enemies on the fruit trees in İğdır plain in 2003-2004. Four aphid 13 predator and three parasitoid species were determined on the fruit trees. It was found that one species belonging to Chrysopidae, two species belonging to Syrphidae, two species belonging to Anthocoridae, eight species belonging to Coccinellidae, three species belonging to Aphidiidae. Among the aphids, Hyalopterus pruni (Geoff.) and Aphis pomi De Geer are the most widespread species and have high population levels. 2004,33 pages