Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilen sert çekirdekli meyve ağaçlarında hastalık oluşturan bakteriyel patojenlerin tanısı
Identification of bacterial organisms from stone fruits grown in North Eastern Anatolia region of Turkey
- Tez No: 155609
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİKRETTİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bakteri, Sert çekirdekli meyve, MIS, Biolog, Patojenite, Bacteria, Stone fruits, MIS, Biolog, Pathogenicity u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KUZEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDE YETİŞTİRİLEN SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE AĞAÇLARINDA HASTALIK OLUŞTURAN BAKTERİYEL PATOJENLERİN TANISI Arzu ALA Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Fikrettin ŞAHİN Bu çalışmada; Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen sert çekirdekli meyvelerden (şeftali, kayısı, erik, kiraz, vişne, badem ve kızılcık) izole edilen bakteriyel organizmaların klasik ve moleküler yöntemler kullanılarak morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri, metabolik enzim profilleri ve yağ asiti metil esterlerinin profilleri belirlenmiştir. Toplam 39 bakteriyel cinse ait 96 farklı tür ve 369 strain tanılanmıştır. Tütünde aşırı duyarlılık ile şeftali, kayısı, kiraz ve vişnede yapılan patojenite testi sonucunda pozitif reaksiyon veren toplam 10 cinse ait 24 farklı tür ve toplam 94 strain belirlenmiştir. Bu strainler; 25 adet Pseudomonas syringae pv. syringae, 19 adet Pseudomonas syringae pv. tomato, 4 adet Pseudomonas syringae pv. pisi, 3 'er adet Pseudomonas syringae pv. maculicola ve Pseudomonas syringae pv. papulans, 2 'şer adet Pseudomonas syringae pv. glycinea ve Pseudomonas syringae pv. tagetes, 4 adet Pseudomonas cichorii, 3 adet Pseudomonas fluorescens, 1 'er adet Pseudomonas coronafaciens, Pseudomonas populans ve Pseudomonas putida, 5 adet Bacillus pumilus, 4 adet Bacillus licheniformis, 2 adet Bacillus megaterium, 5 adet Chromobacterium violaceum, 2'şer adet Erwinia chrysanthemi ve Pantoae agglomerans ve l'er adet Photobacterium leignathi, Comamonas acidovorans, Enterobacter intermedius, Ralstonia pickettii, Ralstonia solanacearum ve Serratia grimesifdir. Bacillus licheniformis, Chromobacterium violaceum, Comamonas acidovorans, Enterobacter intermedius, Photobacterium leignathi, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas populans, Pseudomonas putida, Pseudomonas syringae tagetes ve Serratia grimesif nin sert çekirdeklilerde patojen olduğu ilk defa bu çalışma ile belirlenmiştir. 2004, 126 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis IDENTIFICATION OF BACTERIAL ORGANISMS FROM STONE FRUITS GROWN IN NORTH EASTERN ANATOLIA REGION OF TURKEY Arzu ALA Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fikrettin ŞAHİN In the present study, bacterial flora has been isolated from diseased plant samples obtained from stone fruits species (peach, apricot, plum, cherry, sour cherry, almond and cornelian cherry) grown in Eastern Anatolia Region of Turkey. All of bacterial strains were identified using classical and molecular techniques including morfological, physiological and biochemical tests, fatty acid methyl ester analysis and carbon utilization profiles. A total of 369 bacterial strains belonging to 96 species in 39 genera were identified, in which 94 bacterial strain of 24 different species in 10 genera were demonstrate to be pathogenic based on HR test on tobaco and pathogenicity test on original host plants including peach, apricot, cherry and sour cherry. Of 94 pathogenic bacterial strains, Pseudomonas syringae pv. syringae were the most common species (25) followed by P. s. pv. tomato (19), P. s. pv.pisi (4), P. s. pv. maculicola (3), P. s. pv.papulans (3), P. s. pv. glycinea (2), P. s. pv. tagetes (2), P. cichorii(4), P. fluorescens (3), P. coronafaciens (1), P. populans (1) P. putida (1), Bacillus pumilus (5), B. licheniformis (4), B. megaterium (2), Chromobacterlum violaceum (5), Erwinia chrysanthemi (2), Pantoae agglomerans (2), Photobacterium leignathi (1), Comamonas acidovorans (1), Enterobacter intermedins (1), Ralstonia pickettii (1), R. solanacearum (l)and Serratia grimesii (1), respectively. Bacillus licheniformis, Chromobacterium violaceum, Comamonas acidovorans, Enterobacter intermedins, Photobacterium leignathi, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas populans, Pseudomonas putida, Pseudomonas syringae tagetes and Serratia grimesii including were first time identified as pathogens of stone fruits in this study. 2004, 126 pages