Probleme dayalı öğrenmenin fizikokimya laboratuarı deneylerinde etkililiğinin incelenmesi
Investigation of effectiveness of problem-based learning at physical chemistry laboratory experiments
- Tez No: 155623
 - Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÜRSES
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Probleme dayalı öğrenme, bilimsel işlem becerileri, fizikokimya laboratuarı, tutum ölçeği, Problem based learning, scientific process skill, physical chemistry laboratory, attitude scale. u
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PROBLEME DAYALI ÖĞRENMENİN FİZİKOKİMYA LABORATUARI DENEYLERİNDE ETKİLİLİĞİNİN İNCELENMESİ Metin AÇIKYILDIZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet GÜRSES Bu çalışma probleme dayalı öğrenme yönteminin laboratuar uygulamalarında nasıl işlediğini ortaya koymak ve bu yöntemin öğrenciler üzerine etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini, Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Kimya Öğretmenliği Programında okuyan toplam 50 üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Kontrolsüz ön ve son-test modelinin kullanıldığı bu çalışmada, 2003-2004 öğretim yılının birinci döneminde on iki hafta süreyle dört deneyi kapsayan probleme dayalı öğrenme uygulaması yapılmıştır. Araştırmanın verileri;“Fizikokimya Laboratuarı Kavram Testi”,“Kimya Laboratuar Uygulamaları Tutum Ölçeği”,“Bilimsel İşlem Beceri Testi”ve“Öğrenci Görüşleri Anketleri”olmak üzere başlıca dört ölçekten elde edilmiştir. Araştırmada ileri sürülen hipotezleri test etmek için eşleştirilmiş t-testi kullanılmıştır. Sonuç olarak dört deneyde geçen kavramların öğrenciler tarafından anlaşılmasında probleme dayalı öğrenmenin başarılı olduğu ayrıca süreç sonunda öğrencilerin bilimsel işlem becerilerinin geliştiği ancak laboratuar uygulamalarına karşı tutumlarında istatistiksel olarak anlamlı bir gelişmenin olmadığı tespit edilmiştir. 2004, 92 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF EFFECTIVENESS OF PROBLEM-BASED LEARNING AT PHYSICAL CHEMISTRY LABORATORY EXPERIMENTS Metin AÇIK YILDIZ Atatürk University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Chemistry Education Supervisor: Prof. Dr. Ahmet GÜRSES In this study, it was aimed to explore the effects of problem based learning on students' learning and class atmosphere and to identify how it works in a physical chemistry laboratory. The research sample consisted of 50 undergraduate chemistry students attending physical chemistry course in Kâzım Karabekir Education Faculty, Atatürk University. In this research, four experiments in physical chemistry laboratory lesson were taught by using problem based learning for twelve weeks in the first semester of 2003-2004 education season. The data was collected by four instruments which are“Physical Chemistry Laboratory Concept Test”,“Attitude Scale toward Chemistry Laboratory”,“Science Process Skills Test”and“Questionnaire Student Point of View”. In this study, in order to test the research hypothesis proposed paired t-test was used, t- test results also confirm that with respect to pretest scores and post-test scores, there are significant differences between students' total mean scores and between students' scientific process, but not between the students' attitudes. 2004, 92 pages