Öğrencilerin yetenek, ilgi ve değerlerinin fizik öğrenme başarısına etkisi
Students' ablity, interest and vocational values affect on physics learning success
- Tez No: 155624
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yetenekler, ilgiler, mesleki değerler, fizik başarısı, Abilities, interests, vocational values, physics achievement. 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÖĞRENCİLERİN YETENEK, İLGİ VE DEĞERLERİNİN FİZİK ÖĞRENME BAŞARISINA ETKİSİ Erdal SÖNMEZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Oğuz DOĞAN Bu çalışmanın amacı; öğrencilerin yetenek, ilgi ve değerlerinin standartlaştırılmış ölçme araçlarıyla saptayıp kişilik profillerini çizmek ve bu profiller yardımıyla öğrencilerin yetenek, ilgi ve değerleri ile fizik başarısı arasında bir ilişkinin olup olmadığım araştırmaktır. Çalışmanın örneklemeni, Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi 'nın çeşitli bölümleriyle, Erzurum Merkez ve bazı ilçelerindeki farklı liselerden seçilmiş 644 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama 2002-2003 öğretim yılının II. Döneminde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak öğrencilere, Kendini Değerlendirme Envanteri ve Fizik Başarı Testi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde betimlemeli analiz metodu kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerinin test edilmesine yönelik olarak ta korelasyon analizi ve Ki-kare testi kullanılmıştır. Öğrencilerin yetenek, ilgi ve değerleri ile fizik başarıları arasında önemli ilişkilerin bulunduğu tespit edilmiştir. 2004, 90 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis STUDENTS' ABLITY, INTEREST AND VOCATIONAL VALUES AFFECT ON PHYSICS LEARNING SUCCESS Erdal SÖNMEZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Oğuz DO?AN The aim of this study is to drive student's personal profiles by determining their abilities, interest and vocational values by using instruments standardized and to investigate whether there is or not any relation between student's ability, interest, vocational values and their physics avhievment. The sample of the sudy consists of 644 students from various departments in Kazım Karabekir Educational Faculty in Atatürk University and in some school in centre of Erzurum and in it's environment. This study was carried out in the second semester of 2002-2003 academic year. The data was obtained by analyzing of inventory and physics achievement test. In order to evaluate the research data, the method of descriptive analyses method was used, and in order to test research hypothesis, correlation analyses and chi-square test were carried out. There is a meaningfull releation between students physics achievement and ability, interest, appreciaties. 2004, 90 pages