Output power optimization for variable speed constant frequency double output induction generator
- Tez No: 15563
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YILDIRIM ÜÇTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Double output induction generator, Optimiza t ion, Constraint, Maximum output power Feasible, Sub-synchronous mode, Super- synchronous mode Scientific Code : 608.01.01 iii
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET SABtT FREKANSLI, DE?İŞKEN HIZLI ÇİFT ÇIKIŞLI ENDÜKSİYON JENERATÖRÜN ÇIKIŞ GÜCÜNÜN OPTİMİZASYONÜ İNCE, Hikmet Yüksek Lisans Tezi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü, ANKARA Tez Danışmanı : Doç. Dr. Yıldırım ÜÇTÜ? Eylül 1991, 90 Sahife Bu çalışma, rü2gar türbünü ile sürülen çift çıkışlı, değişken hızlı ve sabit frekanslı bir endüksiyon jeneratörün çıkış gücünün optimizasyonu üzerine yapılan bir simulasyon çalışmasıdır. Jeneratör stator uçlarından şebekeye doğrudan, rotor uçlarından da tam olarak kontrol edilebilen iki adet çevirgeç vasıtasıyla bağlanmıştır. Kalıcı durumda çıkış gücünün maksimize edilmesi bir optimizasyon problemi olarak ele alınmıştır. Sis temdeki değişkenlere ilişkin fiziksel ve operasyonel sınırlamalarla birlikte sistemin matematiksel modeli baz iv/ alınarak optimizasyon problemi tanımlanıp formüle edilmiştir. Formüle edilen problemin yapısına uygun olarak bir optimizasyon programı seçilmiş, örnek bir jeneratör ve türbin spesifikasyonları kullanılarak uygulama yapılmıştır. Sistemin optimum çalışma koşulları rüzgar hızı, dişli oranı ve her iki çevirgecin ateşleme açılarının bir fonksiyonu olarak incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : çift çıkışlı endiksiyon jeneratör optimizasyon, maksimum çıkış gücü sınırlama, geçerli, senkronaltı senkronüstü Bilim Kodu : 608.01.01
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OUTPUT POWER OPTIMIZATION FOR VARIABLE SPEED CONSTANT FREQUENCY DOUBLE OUTPUT INDUCTION GENERATOR İNCE, Hikmet M.Sc. in Electrical and Electronics Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yxldxrim ÜÇTU? September 1991, 90 Pages This study comprises a research on the optimal output power for a Variuable Speed Constant Frequency Double Output Induction Generator (VSCF-DOIG) driven by a wind turbine. The generator is directly connected to the utility grid by its stator and is also connected from rotor side by means of two fully controlled converters cascaded between the rotor slip-ring terminals and the utility grid. Maximizing the output power at the steady state is handled as an optimization problem. Optimization problem 11is described and formulated based on a set of nonlinear equations describing the performance of the system and operational restrictions upon the system and the system parameters. Optimization procedure is applied using a computer program which is suitable to the problem structure. Using an actual generator and a wind turbine specifications the system is simulated. Optimal operation of the system is investigated and the influence of the firing angles of both converters and the gear ratio on the optimum operational conditions are examined.