Plazma sprey yöntemi ile kaplama ve sprey karakteristiklerinin incelenmesi
The coating with plasma spray method and research of spray characteristics
  1. Tez No: 155633
  2. Yazar: YUSUF ZİYA GÜNAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KENAN YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atomizasyon, metal sprey, plazma sprey, ark, kaplama, Atomization, metal spray, plasma spray, arc, coating ii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi PLAZMA SPREY YÖNTEMİ İLE KAPLAMA VE SPREY KARAKTERİSTİKLERİNİN İNCELENMESİ Yusuf Ziya GÜN AY Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kenan YAKUT Ortak Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ruhi YEŞİLDAL Günümüzde metal ve alaşımlarının, yüksek sıcaklık, korozyon, aşınma gibi ağırlaşan çalışma şartlarında arzu edilen özellikleri sağlayamadığı noktalarda yeni malzeme grupları örneğin; plastikler, kompozitler, süper alaşımlar ve ileri teknoloji seramikleri devreye girmektedir. Bu nedenle ileri teknoloji seramikleri, metal malzeme yüzeyine oksit, karbür, nitrür, borür, veya sermetler şeklinde, farklı kaplama teknikleri ile (CVD, PVD, Termal Sprey vb.) uygulanmaktadır. Metallerin korozyona, yüksek sıcaklık oksidasyonuna ve aşınmaya karşı dirençlerinin artırılması seramik kaplamalarla gerçekleştirilmektedir. Bu tür kaplamaların uygulanması plazma sprey kaplama teknolojisiyle de mümkün olmaktadır. Bu kaplama teknolojisinde, tok olan metaller ile aşınmaya, korozyona ve yüksek sıcaklığa dirençli ve ısıl iletkenlikleri düşük olan seramiklerin bir kombinasyonu söz konusudur. Bu çalışmada, sprey mekanizması detaylı olarak incelenmiş atomizerler hakkında bilgi verilmiştir. Plazma sprey kaplama prosesi tanıtılmış, AISI 1020 ve AISI 304 çelikleri üzerine seramik ve metalik esaslı tozlar ile gerçekleştirilen kaplamaların, yapışma mukavemetlerini bulmaya yönelik çekme testleri uygulanmış, ilgili kaplamaların metalografik çalışmaları yapılmış, kaplamaların sertlik değerleri ölçülmüştür. Metalografik inceleme sonucu kaplama tabakalarının lamelli ve katmerli bir yapıdan meydana geldiği bulunmuştur. Kaplama tabakasında buluna oksit, boşluk ve ergimemiş partiküllerin miktarı tabakanın mekanik özelliklerine etki etmektedir.Kaplama tabakalarının yapışma mukavemetinin tabaka kalınlığı ile azaldığı farklı kaplama tozlan ile yapılan kaplamaların değişik mukavemet değerleri gösterdiği bulunmuştur. 2004, 68 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE COATING WlTH PLASMA SPRAY METHOD AND RESEARCH OF SPRAY CHARACTERISTICS Yusuf Ziya GÜNAY Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Kenan YAKUT Associate Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ruhi YEŞÎLDAL In these days, if metal and metal alloys cannot provide desired quality for operating conditions, such as of high temperature, corrosion, wearing, which are getting harder gradually from day to day, new material groups such as plastics, composites, super alloys and hi tech ceramics having been used instead of them. For this reason, hi tech ceramics are being applied on metal surfaces as oxide, carbür, nitrour, borür, or sermets by using different coating methods (such as CVD, PVD, Thermal Spray &etc.) Improving of metal resistance to corrosion, high temperature oxidation and wearing are being realized through applied ceramic coatings. This kind of coatings can be applied by using plasma spray coating method. In this coating method a combination of saturated metal and ceramic which has resistance to wear, corrosion and high temperature and also has low heat conductivity is being used. On this study, spray mechanism was analyzed in detail and the atomizers were presented. Plasma spray coating process is defined, and then tensile tests applied for determining bonding strengths of coatings which were applied on AISI 1020 and AISI 304 steals with ceramic and based on metallic coating powders, metallographic inspections applied for related coatings, hardness measurements of the coatings measured in turn. At the end of applied metallographic inspection it has been seen that coating coats have a laminated and serrated structure. The quantity of oxide, cavities and non-fused particulates present in the coating affects mechanical characteristics of the coat. Additionally, it has been observed that bonding strength of the coatings is being reduced with the varied coating thickness and the coatings applied with different coating powders gives different strength values. 2004-68 pages