SiC partikül takviyeli Al-Si-Mg bazlı metal matris kompozitlerin korozyon davranışları
Corrosion behaviours of Al-Si-Mg based SiC particle reinforced metal matrix composites
- Tez No: 155634
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET GAVGALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: MMK, SiC, Korozyon, Polarizasyon, Çukurcuk Korozyonu, MMCs, SiC, Corrosion, Polarization, Pitting Corrosion 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi SiC PARTİKÜL TAKVİYELİ Al-Si-Mg BAZLI METAL MATRİS KOMPOZİTLERİN KOROZYON DAVRANIŞLARI Burak DİKİCİ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet GAVGALI Bu çalışmada, sırasıyla %10 ve %20 hacimsel oranlarda SiC partiküller ile kuvvetlendirilmiş Al-%7Si-%0.7Mg içerikli metal matris kompozitlerin (MMK'lann) korozyon davramşlan araştırılmıştır. Hem alaşım hem de kompozitlerin korozyon karakteristikleri üzerine kuvvetlendirici parçacık hacim oranının, parçacık/matris arayüzeyinde oluşan reaksiyonların ve arayüzeydeki boşlukların etkisini belirlemek için %3,5'luk NaCl sulu çözeltisi içinde çevrimsel potansiyodinamik polarizasyon testleri yapılmış, daha sonra kompozitlerin korozyon davranışı polarizasyon eğrilerinden elde edilen EÇUk, Efor ve ikor kullanılarak belirlenmiştir. Buna ilaveten, yaşlandırma ısıl işleminin (T6) kompozitlerin korozyon davranışı üzerine etkisi de araştırılmıştır. Her korozyon testinden önce ve sonra, kompozitlerin yüzey morfolojisini belirlemek için taramalı elektron mikroskobu SEM ve optik mikroskop kullanılmış, ayrıca matris/SiCp arayüzeyindeki metallerarası fazları belirlemek için de X-ışrnlan analiz cihazı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, Al/SiC kompozitlerde temel saldın tipinin çukurcuk korozyonu olduğu ve hem SiC hacim oranının hem de yaşlandırma zamanının artması ile korozyon direncinin azaldığı bulunmuştur. 2004, sayfa 82
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CORROSION BEHAVIOURS OF Al-Si-Mg BASED SiC PARTICLE REINFORCED METAL MATRTX COMPOSITES Burak DİKİCİ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mehmet GAVGALI In this study, corrosion behaviours were investigated of metal matrix composites (MMCs) based Al-7%Si-0.7%Mg reinforced with SiC particles 10, 20 vol.% respectively. Cyclic potentiodynamic polarization tests have been carried out to assess the effects reinforcement particle volume fraction, reactions product at the particle/matrix interface and voids at the interface on corrosion characteristics of both matrix alloy and composites in 3.5 wt.% NaCl aqueous solution, and then, the corrosion behaviour of composites was determined by using Epjt, Econ and ion- values obtained from polarization curves. In addition, the effect of ageing heat treatment (T6) on the corrosion behaviour of composites was investigated. The surface morphology of composites before and after corrosion test was determined by an optical microscopy and SEM, also, XRD technique has been used in order to determine intermetalic phases occurred at the matrix/SiC interface. The end of the study, it has been found that pitting corrosion was the primary type of attack, and the corrosion resistance decreased with increased both SiC particle volume fraction and ageing time in Al/SiC composites 2004, 82 pages