Güvenirlik analizi için yeni bir yanıt yüzey metodunun geliştirilmesi (ADAPRES)
Developing a new response surface method for reliability analysis (ADAPRES)
- Tez No: 155635
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İRFAN KAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Engineering design, reliability analysis, response surface method, regresion analysis, weighted regression analysis n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi GÜVENİRLİK ANALİZİ İÇİN YENİ BİR YANIT YÜZEY METODUNUN GELİŞTİRİLMESİ (ADAPRES) Eda KARADİŞOĞULLARI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Son yıllarda mühendislik tasarımında sıklıkla kullanılan güvenirlik analizinin, zaman alıcı mühendislik problemlerine uygulanabilmesi için geliştirilen yanıt yüzey metodu incelenmiş ve Bucher yanıt yüzey metodu, MATLAB ortamında programlanmış ve örnekler üzerinde denenmiştir. Elde edilen sonuçlardan Bucher metodunun eksiklikleri belirlenmiş ve bu eksiklikleri giderecek yeni bir yanıt yüzey metodu önerilmiştir. Bu yeni yaklaşım MATLAB ortamında programlanarak ADAPRES olarak isimlendirilmiştir. Geliştirilen bu metotta öncelikli olarak tasarım uzayı dörtte bir oranında azaltılarak deney noktalarının tasarım noktasına daha yakın seçilmesi temin edilmiş ve böylece uydurulacak yanıt yüzey fonksiyonunun limit duruma daha yakın olması sağlanmıştır. İkinci olarak ise uydurulacak yanıt yüzey fonksiyonunun katsayılarını belirlemede normal regresyon yerine ağırlıklı regresyon kullanılarak yine limit duruma daha yakın yanıt yüzey fonksiyon elde edilmiştir. Geliştirilen ADAPRES programı örnekler üzerinde test edilmiş ve sonuçlar karşılaştırmalı olarak verilmiştir. 2004, 79 sayfa Anahtar Kelime: Mühendislik tasarımı, güvenirlik analizi, yanıt yüzey metodu, regresyon analizi, ağırlıklı regresyon analizi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DEVELOPING A NEW RESPONSE SURFACE METHOD FOR RELIABILITY ANALYSIS (ADAPRES) Eda KARADİŞO?ULLARI Atatürk University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department Of Mechanical Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ The response surface method developed for the application of reliability analysis, which is frequently used in engineering design in recent years, for time-consuming engineering problems has been investigated, and Bucher response surface method has been programmed in MATLAB and tested for the examples. The deficiencies of Bucher's method have been determined from the results obtained, and a new response surface method has been proposed to eliminate the deficiencies. This new approach has been programmed in MATLAB, and titled ADAPRES. In this developed method, the design space was initially reduced to one quarter of it original space, thus the experimental points were selected close to the limit state function, which leads the response surface function to be close to the limit state function. Secondly, the weighted regression has been used in place of the normal regression to find the coefficients of the response surface function to be fitted, thus a response surface function close to the limit state function was obtained. The developed ADAPRES program has been tested for the examples, and the results have been given. 2004, 79 pages