Borojips ve fosfojipsin çimonto sanayiinde kullanılması
The use of borogypsum and phosphogypsum in cement industrıal
  1. Tez No: 155639
  2. Yazar: GÜRBÜZ KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHTAR KOCAKERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Borojips, fosfojips, çimento, beton, radyasyon geçirgenliği, Borogypsum, phosphogypsum, cement, concrete, radiation permeability. 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi BOROJİPS VE FOSFOJÎPSİN ÇÎMENTO SANAYİİNDE KULLANILMASI Gürbüz KELEŞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Muhtar KOCAKERİM Kolemanitten borik asit üretimi sırasında borojips oluşmaktadır. Oluşan bu atık Marmara Denizi'ne ve fabrika sahasına deşarj edilmekte, bu da Bandırma Körfezinde çevre problemlerine yol açmaktadır. Diğer taraftan, yaş yöntemle fosforik asit üreten fabrikalarda yan ürün olarak ele geçen fosfojips de önemli bir endüstriyel atık olup, jips yanında P2O5 ve kil mineralleri içerir. Oluşan bu atıklar değerlendirilmedikleri takdirde çevre için büyük sorunlar teşkil etmektedirler. Bu amaçla bu iki atığın çimento üretiminde katkı maddesi olarak kullanılabilirliği incelenmiş ve bu çimentolarla elde edilen betonların mukavemet testleri yapılmıştır. Yine borun cevher olarak radyasyona karşı direncinden yola çıkılarak çalışmada hazırlanan beton numuneleri üzerinde radyasyon geçirgenliği denemeleri de gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak borojips ve fosfojips atığı ilaveli çimentolardan elde edilen betonların mekanik mukavemetlerinin çalışılan şartlarda geleneksel çimentolardan daha yüksek veya eşit olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, atık katkılı çimentoların yoğunlukları da düşmüştür. Yine borojips katkı maddeli çimentolardan hazırlanan betonlarda atık miktarı arttıkça radyasyon geçirgenliğinin azaldığı görülmüştür. 2004, 102 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE USE OF BOROGYPSUM AND PHOSPHOGYPSUM ÎN CEMENT INDUSTRY Gürbüz KELEŞ Atatürk University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof.Dr. M. Muhtar KOCAKERÎM Borogypsum is formed during boric acid production from colemanite. These wastes are discharged into the Marmara Sea and so causes environmental problems in Bandırma Golf. Phosphogypsum which is obtained as by product in factories producing phosphoric acid with the wet method is an important industrial waste and contains such as P2O5 and clay mineral in addition to gypsum in its content. These wastes cause to big environmental problems unless they were evaluated. For this purpose, it was studied the usability of these two materials in the cement production and mechanical straights of concrete from these cement were determined. Also, examining of radiation permeability was done performed on the prepared concrete specimens in this study. As a result, the concrete obtained from the addition of boron wastes given the better mechanical strenght than that of the others traditional cements. In addition, the densities of cements with the waste decreased. It was seen that as the amount of residue in concretes prepared with cements added borogypsum was increased the radiation permeability was decreased. 2004, 102 pages