Sığır ince bağırsak ve kalın bağırsağından bağlanma şekillerine göre karbonik anhidraz enziminin saflaştırılması, karakterizasyonu ve bazı ilaçların total karbonik anhidraz aktiviteleri üzerine etkilerinin incelenmesi
In according to bonding forms purification and characterization of carbonic anhydrase from bovine small intestine and large intestine and investigation of effect of some drung on total carbonic anhydrase activites
- Tez No: 155644
- Danışmanlar: PROF.DR. NAZAN DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Karbonik anhidraz, sığır, bağırsak, sülfanilamid, KSCN, Carbonic anhydrase, bovine, intestine, sulfanilamide, KSCN. u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Doktora Tezi SIĞIR İNCE BAĞIRSAK VE KALIN BAĞIRSAĞINDAN BAĞLANMA ŞEKİLLERİNE GÖRE KARBONİK ANHİDRAZ ENZİMİNİN SAFLAŞTIRILMASI, KARAKTERİZASYONU VE BAZI İLAÇLARIN TOTAL KARBONİK ANHİDRAZ AKTİVİTELERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Fatma COŞKUN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nazan DEMİR Bu çalışmada, sığır ince bağırsak ve kalın bağırsağından karbonik anhidraz enzimi bağlanma şekillerine göre dış periferal, sitozolik, iç periferal ve integral olmak üzere dört basamakta ayrı ayrı saflaştırıldı ve karakterize edildi. Öncelikle sığır ince bağırsak ve kalın bağırsağından CA izoenzimleri afinite kromatoğrafisi ile saflaştırıldı. İzoenzimlerin aktivite ölçümleri C02-hidrataz ve esteraz aktivitesi yöntemleri ile yapıldı. Saflaştırılan CA izoenzimlerinin optimum pH'ları ve optimum sıcaklıkları belirlendi. CA'nın sülfanilamid, KSCN ve NaN3 gibi maddelere karşı davramşları izlendi. Bütün izoenzimlerin molekül ağırlıkları jel filtrasyon ve SDS-PAGE elektroforezi ile tayin edildi. Lineweaver-Burk metodu kullanılarak sığır ince bağırsak ve kalın bağırsağından saflaştırılan izoenzimlerin Ynsa. ve Km değerleri bulundu. Ayrıca sığır ince bağırsak ve kalın bağırsağından total karbonik anhidraz enzimi saflaştırıldı. Bu enzimlerin sodyum ampisilin, gentamisin sülfat, ornidazol ve metronidazol içerikli ilaçlara karşı davramşları da izlendi. Elde edilen sonuçlardan yararlanılarak ince bağırsak ve kalın bağırsaktan zayıf bağlı (dış periferal ve iç periferal), sitoplazmada çözünmüş (sitozolik) ve membrana bağlı (integral) CA izoenzimleri karakterize edildi. 2004, 138 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis IN ACCORDING TO BONDING FORMS PURIFICATION AND CHARACTERIZATION OF CARBONIC ANHYDRASE FROM BOVINE SMALL INTESTINE AND LARGE INTESTINE AND INVESTIGATION OF EFFECT OF SOME DRUG ON TOTAL CARBONIC ANHYDRASE ACTIVITES Fatma COŞKUN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Nazan DEMİR In this study, in according to bonding forms carbonic anhydrase (CA) enzyme were separately purified and characterised at four steps from bovine small and large intestine as peripheral (inner and outer), cytoplasmic and integral. Firstly, isoenzymes were purified from bovine small and large intestine by using affinity chromatography. The activity measurement of these isoenzymes was made with methods of C02-hydratase activity and esterase activity. The optimal pH and the optimal temperatures of CA isoenzymes were determined. It has been investigated the behaviors of CA against sulfanilamide, KSCN and NaN3. The molecular weight of all enzymes was determined by using gel filtration chromatography and SDS-PAGE electrophoresis. V,^ and Km values of purified isoenzymes from bovine small and large intestine were found by using Lineweaver-Burk method. Also total CA enzymes were purified from bovine small and large intestine. It has been investigated the behaviors of CA aganist same drug that they contain sodium ampicillin, gentamicin sulfate, ornidazole and metronidazole. The outer peripheral, cytoplasmic, inner peripheral and integral CA isoenzymes from bovine small and large intestine were characterised based on the obtained results. 2004, 138 paper