Tavuk karaciğerinden glutatyon redüktaz enziminin saflaştırılması, karekterizasyonu ve bazı ilaçların etkilerinin incelenmesi
Purification and characterization of chicken glutathione reductase, investigation of effects some drugs on these enzymes
  1. Tez No: 155653
  2. Yazar: HÜLYA DEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİS ŞAKİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glutatyon redüktaz, saflaştırma, karaciğer, tavuk, ilaç, Glutathione reductase, purification, liver, chicken, drug ii
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TAVUK KARACİĞERİNDEN GLUTATYON REDÜKTAZ ENZİMİNİN SAFLAŞTIRILMASI, KARAKTERİZASYONU VE BAZI İLAÇLARIN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Hülya DEMİR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Halis ŞAKİROĞLU Glutatyon redüktaz (Glutatyon: NADP+ oksidoredüktaz, EC 1.8,1.7; GR) enzimi tavuk karaciğerinden saflaştınldı ve bazı karakteristik özellikleri araştırıldı. Saflaştırma prosedürü; homojenatın hazırlanması, amonyum sülfat çöktürmesi, 2',5'-ADP Sepharose 4B afinite kromatografisi ve Sephadex G-200 jel fîltrasyon kromatografîsi olarak dört basamaktan oluştu. Birbirini takip eden bu dört basamak sonucunda enzim %38 verim ile 1.378 kat saflaştırıldı. Son basamaktaki spesifik aktivite 96,44 EÜ/mg protein idi. Saf enzim sodyum dodesil sülfat poliakrilamid jel elektroferezinde (SDS-PAGE) tek band gösterdi. Molekül kütlesi, optimum pH, stabil pH, optimum iyonik şiddet, optimum sıcaklık, ve NADPH ve glutatyon disülfur (GSSG) substratlan için Km ve Vmax değerleri belirlendi. Ayrıca, tavuk karaciğeri GR enzim aktiviteleri üzerine bazı ilaçların etkileri araştırıldı. İnhibisyon etkisi gösteren ilaçlar için I50 değerleri ve Ki sabitleri hesaplandı. Enzim aktivitesi spektrofotometrik olarak 340 nm'de Beutler metoduna göre ölçüldü. 2004, 71 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PURIFICATION AND CHARACTERIZATION OF CHICKEN GLUTATHIONE REDUCTASE, INVESTIGATION OF EFFECTS SOME DRUGS ON THESE ENZYMES Hülya DEMÎR Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Asst. Prof. Dr. Halis ŞAKİRO?LU Glutathione reductase (Glutathione: NADP+ oxidoreductase, EC 1.8.1.7; GR) was purified from chicken liver and some characteristics of the enzyme were investigated. The purification procedure was composed of 4 steps: preparation of homogenate, ammonium sulphate precipitation, 2',5'-ADP Sepharose 4B affinity chromatography, and Sephadex G-200 gel filtration chromatography. Thanks to the four consecutive procedure, the enzyme was purified 1,378 fold with a yield of 38%. Specific activity at the final step was 96.44 EU/mg proteins. The purified enzyme showed a single band on sodium dodecyl sulfate polyacrilamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). Molecular weight, optimal pH, stabil pH, optimal ionic strength, optimal temperature, and Km and Vmax values for NADPH and glutathione disulfide (GSSG) substrates were also determined for the enzyme. In addition, effects of some drugs were investigated on chicken liver GR enzymes activity. I50 values and Ki constants were calculated for drugs showing inhibition effects. Enzymatic activity was spectrofotometrically measured according to Beutler method at 340 nm. 2004, 71 pages