Atatürk Üniversitesi Merkez Kampüsü atıksularının arıtılabilirliğinin incelenmesi
The treatibility investigation of the Central Campus of Atatürk University wastewater
  1. Tez No: 155675
  2. Yazar: VAKUR ALEMDAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AVNİ ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Evsel atıksu, uzun havalandırma, atıksu debisi, Municipal wastewater, extended aeration, wastewater flow
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPUSU ATIKSULARININ ARITILABİLİRLİLİĞİNİN İNCELENMESİ Vakur ALEMDAR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Avni ÇAKICI Yardımcı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Erdem KOCADAĞISTAN Atatürk Üniversitesi Merkez Kampusu atıksulannın arıtılabilirliliği incelenmiş ve bu atıksulann kimyasal çöktürmeyi takiben uzun havalandırmalı aktif çamur prosesi ile arıtılabileceği görülmüştür. Üniversite kampusu içerisindeki kanalizasyon hatlarının birleşim noktasından alman numuneler üzerinde yapılan analizler doğrultusunda aüksuda ortalama olarak 550 mg/L KOİ, 350 mg/L BOİ5, 72,75 mg/L NH3-N, 5,25 mg/L PO4-P, 6 mg/L toplam Krom ve 12 mg/L AKM bulunmuştur. Dizayn edilen atıksu antma tesisi bu değerler göz önüne alınarak hesaplanmıştır. Ayrıca günlük atıksu salmırnlarmın çok değişken olması sebebi ile yapılan debi ölçümlerinden faydalanılarak sistem girişine 1600 m3 lük bir dengeleme havuzu dizayn edilmiştir. 2004, 84 sayfa
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT Msc Thesis THE TREATIBILITY INVESTIGATION OF THE CENTRAL CAMPUS OF ATATÜRK UNIVERSITY WASTEWATERS Vakur ALEMDAR Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Avni ÇAKICI It has been investigated that the treatibility of Atatürk University Central Campus wastewaters and it has been considered that these wastewaters could be treated with chemical precipitation following with extended aeration activated sludge process. From the results of the analyses which were taken from me gathering point of sawage lines, 550 mg/L COD, 350 mg/L BOD5, 72,75 mg/L NH3-N, 5,25 mg/L P04-P, 6 mg/L total Crom andl2 mg/L SS values were measured as average. The wastewater treatment plant was designed with the aid of these values. In addition to this, a flow equalization tank having a total volume of 1600 m3, was designed to the inlet of the system based on the flow measurements. 2004, 84 pages