Mazıdağı fosfat kayasını çözen bakterilerin izolasyonu ve çözünme üzerine farklı fiziksel-kimyasal parametrelerin etkisi
Isolation of Mazıdağı rock phosphate solubilizing bacteria and the effects of different physical-chemical parameters on solubilization
- Tez No: 155676
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ALGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mazıdağı, fosfat kayası, fosfat çözünmesi, bitki büyümesini teşvik eden rizobakteriler, Mazıdağı, rock phosphate, phosphate solubilization, plant growth promoting rhizobacteria
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Doktora Tezi MAZIDAĞI FOSFAT KAYASINI ÇÖZEN BAKTERİLERİN İZOLASYONU VE ÇÖZÜNME ÜZERİNE FARKLI FİZİKSEL - KİMYASAL PARAMETRELERİN ETKİSİ Mehmet Nuri AYDOGAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ömer Faruk ALGUR Farklı toprak ve su örneklerinden izole edilen toplam 670 adet bakteri türü, trikalsiyum fosfat (TCP) ve Mazıdağı fosfat kayasım (MFK) çözme yetenekleri bakımından test edildi. 42 izolatın TCP ve MFK çözdüğü belirlenmesine rağmen diğerleri ile karşılaştırıldığında 7 izolatın maksimum çözünürlük sağladıktan tesbit edildi. MFB 7, MFB 25, MFB 44, MFB 66, MFB 69, MFB 72 ve MFB 81 olarak kodlanan bu izolatlar bazı sitolojik ve biyokimysal özelliklerinin yanı sıra, yağ asitleri profilleri de belirlenmek suretiyle sırasıyla Bacillus sp., Aeromonas hydrophila, Acinetobacter radioresistens, Vibrio carchariae, Erwinia chrysanthemi, Acinetobacter calcoaceticus ve Vibrio aestuarianus, olarak tanımlandılar. Bunlardan, Aeromonas hydrophila, Vibrio carchariae, Erwinia chrysanthemi ve Vibrio aestuarianus türlerinin fosfat çözme yetenekleri ilk olarak bu çalışmada belirlenmiştir. Karbon ve azot kaynaklan, MFK konsantrasyonu, inkübasyon süresi ve inkübasyon sıcaklığının bu 7 türün fosfat çözücü özelliğine etkisi araştınldı. Çeşitli karbon ve azot kaynaklan arasında en etkili karbon kaynağının glukoz, en etkili azot kaynağının da amonyum sülfat olduğu bulundu. Bunlan sırasıyla ksiloz ve potasyum nitrat'ın takip ettiği görüldü. Diğer taraftan optimum fosfat çözünmesi için en iyi MFK konsantrasyonunun 3 g/I, en iyi inkübasyon süresinin 5 gün ve en iyi inkübasyon sıcaklığının 30 °C olduğu belirlendi. Optimal şartlar altında en etkili türün, 135.13 mgfl fosfat çözünürlüğü sağlayan Bacillus sp. MFB 7 olduğu saptandı. 2004, 110 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis ISOLATION OF MAZIDA?I ROCK PHOSPHATE SOLUBILIZING BACTERIA AND THE EFFECTS OF DIFFERENT PHYSICAL-CHEMICAL PARAMETERS ON SOLUBILIZATION Mehmet Nuri AYDO?AN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Ömer Faruk ALGUR Totally 670 bacterial strains, isolated from different soil and water samples, were tested for solubilization of both three calcium phosphate (TCP) and Mazıdağı Rock Phosphate (MRP). Although 42 isolates were capable of solubilizing the TCP and MRP, 7 of 42 showed the highest solubilization comparing other isolates. On the basis of some cytological and biochemical characteristics and fatty acid profiles of the strains MFB 7, MFB 25, MFB 44, MFB 66, MFB 69, MFB 72 and MFB 81 could be identified as Bacillus sp., Aeromonas hydrophila, Acinetobacter radioresistens, Vibrio carchariae, Erwinia chrysanthemi and Vibrio aestuarianus, respectively. Aeromonas hydrophila,, Vibrio carchariae, Erwinia chrysanthemi and Vibrio aestuarianus were not known previously as being capable of solubilize the phosphate. The effects of carbon and nitrogen sources, MRP concentration, incubation time and temperature on solubilization performance of these seven species were also investigated. Although all seven strains demonstrated diverse levels of phosphate solubilization activity under in vitro conditions in the presence of various carbon and nitrogen sources, generally the best carbon and nitrogen source were glucose and ammonium sulphate, respectively, and these were followed by xylose and potassium nitrate. On the other hand, 3 mg/1 MRP was the optimum cocentration for phosphate solubilization. Optimum incubation time and optimum temperature were generally 5 days and 30 °C respectively. Under optimal conditions, Bacillus sp. MFB 7, solubilised 135.13 mg/1, was the most efficient strain in solubilizing phosphate. 2004, 110 pages