Kefir mikroflorası içerisinde çeşitli patojenlerin yaşam süreleri
The life span of different pathogen microorganisms in kefir microflora
- Tez No: 155814
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜVEN URAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kefir, laktik asit bakterileri, maya, mikroflora, patojen mikroorganizmalar, yaşam süresi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
KEFİR MİKROFLORASI İÇERİSİNDE ÇEŞİTLİ PATOJENLERİN YAŞAM SÜRELERİ (Yüksek Lisans Tezi) Sezer AKKUZU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ekim 2004 ÖZET Araştırmamızda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümünde pastörize sütlerle hazırlanan 60 kefir örneğiyle çalışılmıştır. Bu örneklerden 28'i kontrol kefir 32'si inkübasyon öncesinde çeşitli patojen mikroorganizmaların ( Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Morganella morganii, Salmonella choleraesuis, E.coli 0157, Aeromonas hydrophilia, Staphylococcus aureus) 2,0x1 02adet/ml oranında înoküle edildiği kefir örnekleridir. Kefir örneklerinin 96 saat süresince koloni sayımlan yapılmıştır. Bu sürede her birinin tek tek mikrofloraları belirlenmiştir. Kontrol kefir ve patojeni i kefir örnekleri mikrofloraları yönünden karşılaştınlmıştır. Kefir örnekleri içerisine inkübasyon öncesinde inoküle edilen patojen mikroorganizmalannda 96 saat süresince koloni sayımlan yapılmıştır. Örneklerde patojenler yaşam süreleri yönünden değerlendirilmiştir. Pastörize süt ve kefir örneklerinden izole edilen toplam laktik izolatlann dağılımı; 3 Pediococcus acidilactici, 1 Lactobacillus helveticus, 1 Leuconostoc lactis, 1 Leuconostoc dextranicum, 1 Leuconostoc creınoris, 22 Enterococcus faecalis, 5 Enterococcus faecium, 10 Enterococcus durans, 1 Enterococcus hirae, 4 Enterococcus dispar, 41 Streptococcus lactis, 3 Streptococcus raffınolactis, 1 Streptococcus thermophilus, 1 Streptococcus acidominimus olarak belirlenmiştir.Pastörize süt ve kefir örneklerinden izole edilen toplam maya izolatlannın dağılımı; 35 Candida kefyr, 1 Saccharomyces cerevisiae, 3 Candida sphaerica (Torulopsis sphaerica, Kluyveromyces lactis), 6 Candida parapisilosis, 21 Candida famata (Torulopsis Candida, Debaromycess hansenii) olarak belirlenmiştir. Koliform izolatlann dağılımı ise 16 Klebsiella, 30 E. coli,13 Enterobakter şeklindedir. Kefir mikroflorası en güçlü etkiyi Listeria monocytogenes üzerine göstermiştir. Diğer patojen mikroorganizmalar üzerine de etkili olan kefir mikroflorası, bu sürede E.coli 0157 üzerinde etkili olamamıştır. Bilim Kodu : 4010104
Özet (Çeviri)
Ill THE LIFE SPAN OF DIFFERENT PATHOGEN MICROORGANISMS IN KEFİR MICROFLORA (M.Sc. Thesis) Sezer AKKUZU GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCES AND TECHNOLOGY October 2004 ABSTRACT In our research, we studied with 60 kefir samples which were made from pasteurised milk at Ankara University Agriculture Faculty, Milk Technology Department. From this 60 samples, 28 of them were the control groups and 32 of them were inoculated kefirs. Each inoculated kefir sample was inoculated 2,0x1 02 numbers/ml different pathogen microorganism (Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Morganella morganii, Salmonella choleraesuis, E.coli 0157, Aeromonas hydrophilia, Staphylococcus aureus) before incubation. The microflora of control and inoculated kefir samples were compared with each other. Pathogen micro organism numbers were counted for 96 hours and their life span were evaluated. The distribution of the total lactic acid bacteria which were isolated from both pasteurised milk and kefir samples were indicated below: 3 Pediococcus acidilactici, 1 Lactobacillus helveticus, 1 Leuconostoc lactis, 1 Leuconostoc dextranicum, 1 Leuconostoc cremoris, 22 Enterococcus faecalis, 5 Enterococcus faecium, 10 Enterococcus durans, 1 Enterococcus hirae, 4 Enterococcus dispar, 41 Streptococcus lactis, 3 Streptococus raffmolactis, 1 Streptococcus thermophilus, 1 Streptococcus acidominimus. The distribution of total yeast strains which were isolated from both pasteurised milk and kefir samples wereIV indicated below: 35 Candida kefyr, 1 Saccharomyces cerevisiae, 3 Candida sphaerica (Torulopsis sphaerica, Kluyveromyces lactis), 6 Candida parapisilosis, 21 Candida famata (Torulopsis Candida, Debaromycess hansenii). The distribution of total coliformes which were detected in this study was: 16 Klebsiella, 30 E. coli, 13 Enterobacter. The kefir microflora had the most effect on Listeria monocytogenes. The number of Listeria monocytogenes was highly decreased on 96th hour. The kefir microflora also was effective on the other pathogen micro organisms except for E. coli 0157. Science code : 4010104 Key words : Kefir, microflora, lactic acid bacteria, yeast, pathogen microorganisms, life span Page Number : 144 Adviser : Prof. Dr. Güven Uraz