Fizik öğretmen adaylarının öğrenimleri sürecinde başarı ve tutum değişimlerinin belirlenmesi
An identification of physics student teachers' changing of successes and attitudes in their education processes
  1. Tez No: 156048
  2. Yazar: NAKİ ERDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİH ÇEPNİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Physics Education, Physics Student Teacher, Attitude Change, Achievement Development, Skills Practice. VIII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
ÖZET Yapılan araştırmalarda, genel olarak öğrencilerin fizik derslerinde başarısız oldukları belirtilmektedir. Bu başarısızlığın kaynağının ne olduğunu anlamak için, öğretmen adaylarının fizik dersini hangi düzeyde anlayabildiklerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, fizik öğretmeni adaylarının birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar fizikle ilgili derslere, olaylara ve fizik öğretmenliğine karşı tutumlarında meydana gelen değişimin yanında fiziğin mekanik konularında meydana gelen değişimi belirlemektir. Araştırma; basan testi, tutum ölçeği ve yan yapılandınlmış gözlem formu kullanılarak yürütülmüştür. Basan testinde yer alan fizik sorulan da ortaöğretimdeki fiziğin mekanik konulanndan seçilmiştir. Örneklem olarak Türkiye'deki beş değişik üniversitenin, eğitim fakültelerinin ortaöğretim fizik öğretmenliği programında öğrenim gören adaylar seçilmiştir. Yan yapılandınlmış gözlem formu, beşinci sınıf öğretmen adaylanndan yedi öğrenciye, öğretmenlik uygulaması sırasında uygulanmıştır. Basan testi toplam 600, tutum ölçeği ise 635 öğretmen adayına, öğretim yılının ikinci döneminde uygulanmıştır. Örneklemden toplanan verilerin analizinde ANAVO, t-testi, korelasyon ve scheffe testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlan ve bulgular tablolar şeklinde verilmiştir. Öğretmen adaylannm basan ve tutumlanndaki gelişme ve değişim öğrenim gördükleri üniversiteye bağlı olarak farklılık göstermiştir. Aynca, birinci sınıfla ikinci sınıftaki öğretmen adaylannm başanlan arasında fark olduğu, ikinci sınıfla üçüncü sınıftaki öğretmen adaylannm basan ve tutamlan arsında önemli derecede fark olmadığı görülmüştür. Adaylan dördüncü ve beşinci sınıfta öğretmenlik uygulamasına başlayınca basan ve tutumlanndaki gelişim; birinci, ikinci ve üçüncü sınıftaki basan ve tutumlanndaki gelişime göre daha fazla olumlu olduğu görülmüştür. Aynca adaylann beşinci sınıftaki tutumla, basandaki gelişmenin aynı oranda olmadığı görülmüştür. Genel olarak basan ve tutum yönünden iyi olan adaylar, öğretmenlik uygulama becerisi yönünden de iyidir. Öğretmenlik cazip hale getirilerek nitelikli, istekli ve ilgili öğrencilerin tercih etmeleri sağlanmalıdır. Önce adaylardaki ön yargılar, mekanik konulanndaki eksiklik giderilmeli, dersin günlük hayatla ilişki ve önemi vurgulanmalıdır. Uygulama ve laboratuara daha fazla yer ve önem verilmelidir. Anahtar Kelimeler : Fizik Eğitimi, Fizik Öğretmeni Adayı, Tutum Değişimi, Basan Değişimi, Tutum-Başan İlişkisi, Uygulama Becerisi VII
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Identification of Physics Student Teachers' Changing of Successes and Attitudes in Their Education Processes. Current literature shows that, in general, students are not successful in physics courses. To determine what causes this failure it is essential to know how they understand physics. The aims of study are to determine change in student teachers' attitudes towards physics, events in physics and teaching profession, and in their physics mechanics content knowledge. In this study, an achievement test, an attitude scale and a semi-structured observation form were used during data collection process. Questions in the achievement test were chosen from the content taught in secondary school level. The sample of the study included physics student teachers from Faculties of Education of five different universities in Turkey. Semi-structured observation form was used to observe 7 student teachers during their teaching practice in their fifth year. Achievement test and attitude scale were applied for 600 and 635 student teachers respectively in the second academic term. T-test, ANOVA, correlation and scheffe test were used for the analysis of data collected. Results were presented in tables. Findings show that student teachers differed on achievement and attitudinal change and development, depending on which university they were being trained at. Besides, it was found that, on the one hand, there is a significant difference on student teachers' achievement between first and second-year student teacher, there is not a significant difference on student teachers' achievement and attitudes between second and third-year student teachers, on the other. When fourth-year and fifth-year student teachers began their teaching practice, development in their achievement and attitude appeared to be positive regarding the developments of first, second, and third-year student teachers. In general, student teachers who had good results from the achievement test and attitude scale were also successful in their teaching practice. Qualified, enthusiastic, and interested students should be encouraged to choose the teaching profession by making this profession more attractive. First of all, the negative attitudes toward physics and deficiencies in mechanics subjects should be eliminated. The relation of the subjects with real life and the importance of them in daily life should be emphasized. The time allocated to laboratory and application students should be increased and placed more importance.