Mimarlık eğitiminde yaratıcılık; Temel tasarım-mimari ilişkisinin irdelenmesi
The relationship between basic design-architectural design creativity in the architecture education
  1. Tez No: 156057
  2. Yazar: ÖZGÜR HASANÇEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Architecture Education, Creativeness, Basic Design, Architectural Design vn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Mimarlık eğitimi kapsamına giren her konu ve alt başlığın tartışılması mimarlık ve eğitimine dair sorunların çözümünde daha kalıcı sonuçlara ulaşılmasını sağlayacaktır. Bu görüşten yola çıkarak yapılan literatür incelemelerinde, Temel Tasarım dersinin öğrencilerin yaratıcılığım geliştirdiği ve mimari tasarım eğitimi dersleriyle büttinleştirilemediği doğrultusunda görüşlerinin pek çok araştırmacı tarafından destek gördüğünü saptanmıştır. Bu bağlamda beş bölümden oluşan çalışmanın; îlk bölümünde; konuyla ilgili tanımlamalar yapılmış, literatür bilgileri kişisel deneyimler ve gözlemlerle birleştirilmiştir. ikinci bölümünde; mimarlık eğitimi referans alınarak tarihsel süreçte ve günümüzde mimari tasarım eğitiminin içinde bulunduğu yapı tanımlanmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu süreçte mimari tasarlama eğitiminde yaratıcılığın ve tasarlamanın öğretilebileceğine ilişkin görüşlerin desteklenmesi amacıyla tasarım ve yaratıcılık kavranılan üzerinde durulmuştur. Tezin üçüncü bölümünde; mimari tasarlama ve mimari yaratıcılıkta ilk deneyim olarak kabul edilen Temel Tasarım olgusu ele alınmıştır. Temel Tasarım dersinin yürütülmesi sırasında tasarım etkinliğini ve ortaya çıkan ürünü etkileyen kavramlara değinilmiştir. Yaratıcılığın Temel Tasarım dersi bağlanımda sorunsalları üzerine odaklanan üçüncü bölümde eğitim programlarında ilk yıl tasarım eğitimine, Temel Tasarım dersinin işleniş modellerine, tasarım stüdyolarına, tasarım problemlerine ilişkin kabullere değinilmiştir. Dördüncü bölümde; tez kapsamında ortaya konan düşünceleri sınamak amacıyla Temel Tasarım dersinin yaratıcılık bağlanımda istatistiksel olarak incelendiği analizler ve farklı gruplardan öğrenciler ile ders üzerindeki eğilimlerinin tespit edilmeye çalışıldığı soruşturma yer almaktadır. Çalışmanın sonuç bölümünde elde edilen bulguların ve ilerideki çalışmalara yol gösterecek görüşlerin yer aldığı beşinci bölümde;“Mimarlık Eğitiminde Temel Tasarımın Yaratıcılık Etkileşimi ve Yaratıcılık Bağlanımda Temel Tasarım Mimari Tasarım İlişkisi”ortaya konmaktadır. Anahtar Kelimler: Mimarlık Eğitimi, Yaratıcılık, Temel Tasarım, Mimari Tasarım VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Relationship Between Basic Design-Architectural Design Creativity In The Architecture Education Discussion of each subject and subtitle which is included in architecture education will provide lasting outcomes for solution of architecture and its educational problems. The literature research which is guided by this point of view determined that many researcher supports the opinions like Basic Design lectures improve student's creativeness and don't integrated with Architectural Design Education lectures. This thesis includes 5 parts: In the first part the definitions related to the subject of this research are given and the informations are combined with the individual observations and experiences. hi the second part the structure in the historical process and current in which the design education is being are defined in reference to architecture education. Further more in this process to support the opinions related to teaching creativeness and designing, these two concepts are emphasized. In the third part the concept of Basic Design which is accepted as first experience in architectural design and architectural creativeness are emphasized. The concepts which affect design activity and the products while conducting Basic Design lectures are defined. In the third part, which is focused on the problems of the creativeness in the context of Basic Design lectures, t he a amissions related t o design education, the education models used at basic design lectures, design studio, and design problems in the first year curriculum are mentioned. Part four includes the analyses which examine the creativeness context of basic design lectures statistically and questionnaires which aim to determine the tendencies of different students about lectures, to examine the predictions suggested in this research. In the fifth part, which includes the findings and the recommendations for the future research,“Creativeness Interaction of Basic Design in Architecture Education and The Relationship Between Basic Design and Architectural Design In The Context of Creativeness”takes place.