İyidere-İkizdere bölgesi'nde toprak mikrofungus florası ve mevsimsel değişkenliği üzerine bir araştırma
A research on soil fungi flora and its seasonal variability of mikrofungi in the vicinity of İyidere-İkizdere
  1. Tez No: 156058
  2. Yazar: SERDAR ÜLKER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞENGÜL ALPAY KARAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rize, İyidere, Ikizdere, Mikrofungus, Mikroflora, Toprak IV, Rize, iyidere, ikizdere, Microfungi, Microflora, Soil V
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Bu çalışmada Rize ili sınırlan içerisinde bulunan İyidere ilçesi deniz seviyesinden başlayıp İkizdere'de 900 metreye kadar olan bölgedeki çay bahçelerinin mikrofungus florasının tespiti ve mevsimsel dağılımının belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada deniz seviyesinden başlayarak her 100 metrede bir olmak üzere 900 metreye kadar belirlenen 10 istasyondan dört mevsimde toplam 40 toprak örneği alındı. Yaz mevsiminde Temmuz ayında, Sonbahar mevsiminde Ekim ayında, kış mevsiminde Şubat ayında ve ilkbahar mevsiminde Nisan ayında örnekler alındı. Toprak örneklerinden mikrofungus izolasyonu için“Toprağı Sulandırma Metodu”kullanılarak toplam 301 farklı mikrofungus izolatı elde edildi. Bu izolatlann 106 tanesi Eurotiales (Hyphomycetes), 56 tanesi Hypocreales, 16 tanesi Mucorales, 4 Mortierellales, 1 tanesi Pleosprales, 1 tanesi de Microascales olarak belirlendi. Araştırma bölgesinde en yaygın cinslerin sırasıyla Pemcillium, Aspergillus, Trichoderma ve Fusarium olduğu tespit edildi. Yapılan kantitatif analiz sonucu 1 g kuru toprağa karşılık gelen taze toprakta mikrofungus sayısı istasyonlara göre değişmekte olup ortalama 31889 olarak tespit edildi. Mikrofungus florasının mevsimlere göre değiştiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Research on Soil Fungi Flora and Its Seasonal Variability of Microfungi in The Vicinity of İyidere - İkizdere (Rize) In this study, it was aimed to determine the flora of microfungi and its seasonal distribution in soil samples collected from iyidere sea level to ikizdere 900 meter. A total of 40 soil samples collected from study area each season were investigated. Soil samples were collected in summer (July), autumn (October), winter (February) and spring (April) to represent every season.“Dilution Plate Technique”was used to isolate microfungi from soil samples. Totally 301 isolates were determined. One hundred and six of these isolates belong to Eurotiales, fifty six to Hypocreales and sixteen to Mucorales. In the study area, the richest taxa were Penicillium, Aspergillus, Trichoderma ve Fusarium. As a result of quantitative analysis, it was determined that there was an average of 31889 propagules of microfungi in the bulk of fresh soil equivalent to 1 g of oven dried soil.