Galyan havzası akarsularının bazı parametrelerinin incelenmesi
The investigation of some parameters of the waters from Galyan basin
- Tez No: 156083
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su kirletici Parametreler, Su Kirliliği, Atasu Barajı, Galyan Deresi VI, Water Pollution Parameters, Water Pollution, Atasu Dam, Galyan Stream vn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Trabzon ilinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılaması için planlanan Atasu barajını besleyen Gabyan ve Kuştül derelerinde çevre etkenlerine bağlı olarak oluşan kirlilik durumu ile su kalite değerlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.Çalışma kapsamında, Galyan ve Kuştül dereleri üzerinde örnekleme noktalan belirlenmiştir. Bu noktalardan Haziran 2002 ile Haziran 2003 tarihleri arasında su örnekleri alınmıştır. Alman su örneklerinde Sıcaklık ( T), pH, Elektriksel İletkenlik (EC), Bulanıklık (NTU), Toplam Sertlik (TH), Amonyum Azotu (NH3-N), Mtrit Azotu (N02-N), Nitrat Azotu (NO3-N), Çözünmüş Oksijen (DO), Organik Madde, Ortofosfat (0-PO4), Sodyum (Na4), Potasyum (K4), Kalsiyum (Ca+2), Magnezyum (Mg+2),Kimyasal Oksijen İhtiyacı (COD) parametreleri lojllanılmıştır. Araştırma süresince ölçülen fizikokimyasal parametrelerden Sıcaklık 3.000-16.000 C °, pH 6.900-9.200, Elektriksel İletkenlik(EC) 11.200-195.000 umhos/cm, Bulanıklık 1.350- 99.900 NTU, Toplam Sertlik (TH) 7.500-135.000 mg/L, Amonyum Azotu (NH3-N) 0.015- 0.210 mg/L, Mtrit Azotu (NO2-N) 0.011- 0.054 mg/L, Nitrat Azotu (NO3-N) 0.230-2.330 mg/L, Çözünmüş Oksijen (DO) 7.160-13.100 mg/L, Organik Madde 0.260-2.910 mg/L, Ortofosfat (0-PO4) 0.086-0.255 mg/L, Sodyum (Na") 1.200-4.430 mg/L, Potasyum QC) 0.600-1.900 mg/L, Kalsiyum (Ca+2) 16.030-36.070 mg/L, Magnezyum (Mg+2) 1.220-18.240 mg/L, Kimyasal Oksijen İhtiyacı (COD) 2.150-40.900 mg/L değerleri arasında değiştiği tespit edilmiştir. Galyan ve Kuştül dereleri sularında araştırılan parametrelerin sonuçlan içme suyu standartlan ve Kıta içi Su Kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Araştırma süresince ölçülen bulanıklık (NTU), toplam sertlik (TH) ve ortofosfat (0-PO4) değerleri yüksek çıkmıştır. Araştırılan diğer parametreler açısından aynı derelerin sulan normal kalite değerleri düzeyinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigation Of Some Parameters Of The Waters From Galyan Basin The determinations of the pollution status resulting from environmental factors and the water quality values of Galyan and Kuştül streams, which are the main water sources of Atasu Dam, planned to supply the water demand for drinking and other uses of Trabzon, were aimed in this study. Certain sampling locations were determined and the samples were collected at these locations between June 2002 and June 2003. The parameters studied in the samples were temperature (T), pH, electrical conductivity (EC), turbidity (NTU), total hardness (TH), ammonium nitrogen (NH3-N), nitrite nitrogen (NO2-N), nitrate nitrogen (NO3-N), dissolved oxygen (DO), organic matter, orthophosphate (0-PO4), sodium (Na), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), and chemical oxygen demand (COD). The ranges found for temperature, pH, electrical conductivity, turbidity, total hardness, ammonium nitrogen, nitrite nitrogen, nitrate nitrogen, dissolved oxygen, organic matter, orthophosphate, sodium, potassium, calcium, magnesium, and chemical oxygen demand were 3.000-16.000 °C, 6.900-9.200, 11.200-195.000 umhos/cm, 1.350-99.900 NTU, 7.500-135.000 mg/L, 0.015-0.210 mg/L, 0.011-0.054 mg/L, 0.230-2.330 mg/L, 7.160-13.100 mg/L, 0.260- 2.910 mg/L, 0.086-0.255 mg/L, 1.200-4.430 mg/L, 0.600-1.900 mg/L, 16.030-36.070 mg/L, 1.220-18.240 mg/L, 2.150-40.900 mg/L, respectivly. The evaluation of the results found for the parameters studied in Galyan and Kuştül stream water samples was made according to Drinking Water ad Domestic Water Criteria. During the study period, turbidity, total hardness, and orthophosphate values were high İn comparison to the standards. The other parameters showed values within normal standard ranges.