Meşcere özelliklerinin yaygın potansiyeli üzerine etkileri
Effects of stand characteristics on fire potantial
  1. Tez No: 156082
  2. Yazar: BAHAR DİNÇ DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Meşcere Özellikleri, Yangın Potansiyeli, Yangın Tehlikesi, Coğrafi Bilgi Sistemleri IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, geçmiş yıllarda çıkmış çeşitli büyüklüklerdeki yangınların meydana geldiği alanların, meşcere özellikleri incelenerek bu özelliklerin yanan alan üzerindeki etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda, meşcere yapı ve gelişiminin, yangın potansiyelinde meydana getirdiği farklılıklar ortaya konulmuş ve örnek bir çalışma ile sunulmuştur. Sonuçların analiz edilmesi ve sunulmasında Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılmıştır. Analizler, meşcere gelişimi ve yanım madde özelliklerine bağlı olarak belirlenen meşcere tipi gruplarında gerçeMeştirilmiştir. Analizlerde kullanılan yamçı madde özellikleri; tepe yamçı madde miktarı, ölü örtü miktarı ve tepe altı yüksekliğidir. Yamçı madde tipi haritalarının oluşturulmasmda Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılmıştır. Yapılan analizlerde, meşcerelerin yapısal özellikleri ile yanan alan arasında kuvvetli ilişki bulunmuştur. Benzer ilişki, yamçı madde tipleri ile yangın türü (örtü-tepe) arasında da bulunmuştur. Sonuç olarak, bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, yangın amenajmam açısından analiz edilerek, öneriler getirilmiştir. Bu çalışma, yangın tehlike ve/veya hassasiyet sınıflarının yamçı madde özelliklerini de dikkate alarak belirlenmesi ve yangın amenajman planlarına dahil edilmesi konusunda büyük katkılar sağlayacaklar.
Özet (Çeviri)
Effects of stand characteristics on fire potential This study examines the effect of stand structure properties on area burned through analysing past fires that occurred in different stands. Also, the differences in fire potential brought about by both the stand structure parameters and growth were determined, and the results presented with a case study. Geographical Information Systems (GIS) was used to analyze and present the results. Analyses were carried out using fuel types classified according to stages of stand development and fuel characteristics. Fuel caharacteristics included crown fuel load, surface fuel load and crown base height. Fuel type maps were produced using GIS. The results revealed that there was a strong relationship between stand structure characteristics and area burned. Similar relationship was present between stand fuel types and fire types (surface and crown fires). As a conclusion, results obtained from the study were discussed, recommendations made and fire management implications explained. This study will not only enable the integration of fuel characteristics into fire danger and/or sensitivity analyses but also make great contributions to the overall fire management activities. Keyword: Stand Charactersitics, Fire Potential, Fire Danger, GIS