Fizik öğretmen adaylarına rehber materyal geliştirme ve uygulama becerilerinin kazandırılmasına yönelik bir yaklaşım
An approach to develop the physics student teachers' skills for preparation and implementation of teacher guided materials
- Tez No: 156084
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ RIZA AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Öğretim Yöntemleri, Fizik Öğretmen Adayları, Öğretmen Rehber Materyalleri. V, Special Teaching Method, Physics Student Teachers, Teacher Guided Materials. VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Eğitim bir davranış değiştirme süreci, öğretmen de bu sürecin yürütülmesindeki en etkin faktörlerden biridir. Bundan dolayı eğitim araştırmacıları, öğretmenlerin yetiştirilmelerini konu alan çalışmaların önemini belirtmektedir. Bu tür çalışmalar, öğrencilerin istenen nitelikte yetiştirilmeleri için öğretmenlerin sahip olması gereken bilgi ve becerileri belirleyerek bunların kazandırılmasına yönelik yaklaşımlar sunmaktadırlar. Bu bağlamda, doküman geliştirip uygulamaya yönelik bilgi ve becerilerin öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu temel davranışlardan biri olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmada, fizik öğretmen adaylarına Özel Öğretim Yöntemleri-II Uygulama Dersi'nde (ÖÖY-II UD) Öğretmen Rehber Materyalleri (ÖRM) hazırlayıp sunma bilgi ve becerilerinin kazandırılmasına yönelik yürütülen bir yaklaşım değerlendirilmiştir. Çalışma, 2002-2003 eğitim-öğretim güz yarıyılında, KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi OFMA Eğitimi Bölümü Fizik Öğretmenliği programında iki dönemde de yürütülmüştür. 1. Dönem uygulamaları Lisanla Birleştirilmiş Tezsiz Yüksek Lisans Programında bulunan 36 öğretmen adayıyla, yukarıda belirtilen amacı gerçekleştirmek için uygulan bir yaklaşımla başlamıştır. Bu süreçte adaylardan, Lise Fizik konularında öğrenme kuramlarıyla öğretim yöntem ve tekniklerine dayalı ÖRM geliştirmeleri ve sınıfta sunmaları istenmiştir. Yaklaşımın uygulanmasında öğretmen adayları, amaca uygun olarak geliştirilen formlarla her aşamada gözlenip gerekli dönütler verilerek değerlendirilmişlerdir. II. Dönem çalışmaları ise, I. Dönem uygulamalarında geliştirilen öğretim programı rehberliğinde Tezsiz Yüksek Lisans programındaki 10 aday ile yürütülmüştür. Çalışmanın verileri, öğretmen adaylarına geliştirilip uygulanan anket, gözlem ve mülakatlarla, adayların hazırladıkları dokümanların analizinden elde edilmiştir. Çalışmadan elde edilen veriler, öğretmen adaylarının süreç sonunda amaçlanan düzeyde ÖRM geliştirip sunma becerilerini kazandıklarını göstermektedir. Araştırma bulgularından, çalışmada izlenen yaklaşımın, ÖÖY-II UD'nin hedeflerinin gerçekleştirilmesinde kullanılabilecek ideal yaklaşımlardan biri olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışma, araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak ilgililere yapılan önemli önerilerle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Approach to Develop The Physics Student Teachers' Skills for Preparation and Implementation of Teacher Guided Materials Education is a process to change behaviors and teacher is one of the crucial factors in this process. For this reason, education researchers stress the studies interested in teacher education. These studies offer new approaches for the teachers needed the knowledge and skills in teaching-learning process. In this respect, the knowledge and skills for developing and applying materials are accepted as the main qualification of teachers. In this study, an approach to develop the physics student teachers' skills for preparation and implementation of teacher guided materials was applied during Practical Section of Special Teaching Method Course (PSSTMC)-II. This study was implemented during 2002-2003 academic years at the Physics Teaching Program of Fatih Education Faculty in KTU. In the first semester, the approach was implemented with 36 physics student teachers in master program without thesis. In this process, the teacher guided materials based on different instructional methods and techniques were developed by the student teachers. Student teachers presented the developed materials in the course. While the approach was implementing, student teachers were evaluated with the forms developed and by giving feedback to them in every stage of the research. The study in the second semester was carried out with 10 student teachers in the master program without thesis. The data for the study was obtained by the surveys, observations, interviews with these students and with the documental analysis of the teacher guided materials. The findings of this study show that student teachers achieved successfully intended behaviors to develop and present teacher materials at the end of the PSSTMC-II. It was concluded that the conducted approach is one of the ideal methods to be used to perform the aims of PSSTMC-II. At the end of the study, the important suggestions were recommended those who interested in the subject area.