Yüksek performanslı ağ trafik analizi
High performance network traffic analysis
- Tez No: 156086
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Ağlan, Protokol Analizi, Paketleri Yakalama Performansı VI, Computer Networks, Protocol Analysis, Performance of Capturing Packets vn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Günümüzde bilgi her zamankinden daha büyük bir öneme sahiptir. Bu önem onun paylaşılmasını da gerektirir. Bilgisayar ağlan bilginin paylaşımı için kullanılan en önemli araç haline gelmiştir. Bilgisayar ağlarının gün geçtikçe yaygınlaşması ve bilginin çeşitliliği ağların yönetimi ve güvenliği sorunlarım ortaya çıkarmıştır. Bazı durumlarda, suç teşkil edecek eylemlerin önlenmesi ve ağdaki sorunların giderilmesi açısından insanlar arasındaki haberleşmelerin belli kurallar çerçevesinde izlenmesi gerekebilir. Bir bilgisayar ağında gerçekleşen haberleşmelerin izlenmesinde kullanılan yazılım araçları protokol analizi olarak adlandırılan işlemi gerçekleştirirler. Çalışmada bir ethernet yerel alan ağdaki TCP ve UDP protokollerine ait trafik Windows işletim sistemi altoda nesne yönelimli bir yaklaşım kullanılarak geüştirilmiş olan bir uygulama ile analiz edilmiştir. Bu amaçla ethernet, IP, TCP ve UDP başlık bölümleri incelenmiştir. Bu protokoller tarafından kullanılan checksum algoritmaları değerlendirilmiştir. Paketleri ağ ortamından yakalamak (capture) için Winpcap yazdım mimarisi kullanılmıştır. Bu yazılım mimarisinin paketleri bir metin dosyasma kaydetme performansının ölçülmesi amacıyla testler yapılmıştır. Bilgisayar ağlarım yönetmek amacıyla kullanılan yazılım araçlarının performansı son derece önemlidir. Umarım yaptığım çalışma bundan sonraki çalışmaların geHşimine katkıda bulunur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY High Performance Network Traffic Analysis Nowadays, information has got an importance more than ever. This importance requires it to be shared. Computer networks have been the most important tool which is used for sharing information. The widespread use of computer networks and the variety of information have made the administration and security of computer networks matters take place. In some situations, the communications between people should be analysed in order to prevent some illegal actions and fix some problems took place in network. The software tools used for analysing the communications took place in a computer network performs some action named as protocol analysis. In this thesis, TCP and UDP traffic are analysed using an application developed by the help of object oriented approach under Windows. For this purpose, ethernet, IP, TCP and UDP header sections are considered. The checksum calculation algortihms used by these protocols are evaluated. Winpcap software architecture is used to capture the packets transiting in the network. Some tests are performed in order to measure the performance of this software architecture for storing the packets in a text file. The performance of the software tools used for administering the computer networks has got a great importance. I hope this study will add to the development of other sudies about this subject.