Toplu taşıma hatlarının optimizasyonu için bir model önerisi: Sivas örneği
A model proposal for the optimization of public transportation lines: The case of Sivas
  1. Tez No: 1018382
  2. Yazar: İSMAİL ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ONUR TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Şehiriçi ulaşım, Sivas, Urban transport
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Hızlı kentleşme süreci ve buna bağlı olarak artan nüfus yoğunluğu, dünya genelinde ve özellikle gelişmekte olan kentlerde ulaşım altyapıları üzerinde ciddi bir baskı oluşturmaktadır. Kentsel alanların genişlemesiyle birlikte ortaya çıkan yeni yerleşim bölgeleri ve değişen yolculuk talepleri, mevcut toplu taşıma sistemlerinin yetersiz kalmasına neden olmakta; bu durum trafik sıkışıklığı, artan yolculuk süreleri, verimsiz kaynak kullanımı ve düşen kullanıcı memnuniyeti gibi sorunları beraberinde getirmektedir. Bu sorunların çözümü, yalnızca fiziksel altyapı yatırımlarını değil, aynı zamanda mevcut sistemlerin veriye dayalı yöntemlerle optimize edilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu tez çalışması, İç Anadolu Bölgesi'nin önemli merkezlerinden biri olan Sivas kenti örneği üzerinden, kentlerin toplu taşıma sorunlarına çözüm üretmek amacıyla kurgulanmıştır. Çalışmanın temel amacı; kentin mevcut otobüs ağının kapsamlı bir analizini yaparak, yolcu taleplerini etkin karşılayan ve işletme verimliliğini artıran veri temelli bütüncül bir optimizasyon modeli geliştirmektir. Sivas kenti, merkezi iş alanları ve çevresinde genişleyen yerleşim bölgeleri ile büyüyen, ancak coğrafi eşikler nedeniyle doğrusal bir makroform sergileyen bir yapıya sahiptir. Kentin toplu taşıma sistemi, tamamı özel halk otobüslerinden oluşan ve genellikle kent merkezinden çevreye yayılan radyal hatlar ile iki çevre bölge arasında çalışan ancak kent merkezinden geçen diyametrik hatlar üzerine kurulmuştur. Mevcut sistemin analizi, Sivas'taki toplu taşıma kullanım oranının %17,79 seviyesinde kaldığını göstermektedir ki bu oran, benzer ölçekli Avrupa ve Türkiye kentlerine oranla oldukça düşüktür. Sistemin temel sorunları arasında; güzergâhların dolambaçlı olması, kent merkezindeki ana koridorlarda aşırı taşıt yığılması, dış mahalleler arası doğrudan bağlantı eksikliği, hat çeşitliliğinin yetersiz kalması ve sefer aralıklarının talep ile uyumsuzluğu yer almaktadır. Ayrıca, Sivas kenti için uluslararası standartlarda bir dijital veri altyapısı olan Genel Toplu Taşıma Akış Belirtimi (GTFS) veri setinin bulunmaması, sistemin dijital entegrasyonunu ve ileri düzey planlama çalışmalarını zorlaştıran önemli bir eksiklik olarak tespit edilmiştir. Bu doğrultuda çalışmanın yöntemi; veri hazırlama, ağ modelleme ve optimizasyon olmak üzere birbirini tamamlayan üç ana aşamadan oluşturulmuştur. İlk aşamada, Sivas Belediyesi'nden elde edilen ve 2022 yılının Temmuz ile Kasım aylarını kapsayan ham akıllı kart verileri kullanılmıştır. Veri temizleme, geçersiz kayıtların ayıklanması ve tekilleştirme işlemleri sonucunda, yaklaşık 3,9 milyon ham kayıttan analiz edilebilir nitelikte 2,7 milyon veri elde edilmiştir. Veri setindeki karmaşık yapı sadeleştirilerek, yolcu tipleri, duraklar ve güzergâhlar optimize edilebilir bir düzene getirilmiştir. Çalışmanın en özgün katkılarından biri, Sivas kenti için daha önce mevcut olmayan standart GTFS veri setinin (durak, hat, sefer, zaman çizelgesi ve coğrafi şekil dosyaları) sıfırdan oluşturulmasıdır. Bu adım, kentin toplu taşıma verilerinin küresel dijital platformlarla uyumlu hale gelmesini sağlamış ve sonraki optimizasyon adımları için sağlam bir veri tabanı oluşturmuştur. Ağ modelleme ve talep tahmini sürecinde, Sivas toplu taşıma ağı, kavşak ve durak noktalarını temsil eden 241 adet düğüm ve bu düğümleri bağlayan kenarlardan oluşan bir bağlantı yapısı olarak modellenmiştir. Akıllı kart sistemlerinde yalnızca biniş verisi bulunduğundan, yolcuların iniş duraklarını kestirmek amacıyla“Yolculuk Zinciri”yöntemi uygulanmıştır. Bu yöntemle, yolcuların gün içindeki ardışık biniş hareketleri ve sık kullandıkları düğüm kümeleri analiz edilerek yolculukların Başlangıç-Varış (B-V) matrisleri oluşturulmuştur. Elde edilen B-V matrisi, özellikle sabah zirve saatlerindeki (07:00--10:00) hareketliliği temsil edecek biçimde Fratar algoritması kullanılarak dengelenmiştir. Düğümler arası en kısa uzaklıklar, toplu taşıma ağlarında negatif ağırlıkları yönetebilen Bellman-Ford algoritması ile hesaplanmıştır. Hat tasarımı ve güzergâh optimizasyonu için ise doğadaki karıncaların yiyecek arama davranışlarını modelleyen meta-sezgisel bir yöntem olan Karınca Kolonisi Optimizasyonu (ACO) algoritması kullanılmıştır. ACO, feromon izleri (geçmiş deneyim) ve sezgisel bilgileri (uzaklık ve yolcu talebi) kullanarak en uygun güzergâhları yinelemeli olarak belirlemiştir. Modelin amaç fonksiyonu, yolcu deneyimini eşdeğer dakika cinsinden ölçen tek ölçütlü bir genelleştirilmiş yolculuk maliyeti yaklaşımına dayandırılmıştır; işletme tarafındaki verimlilik ise amaç fonksiyonunun içine değil, fizibilite kısıtları (asgari doluluk katsayısı, hat uzunluğu sınırları, en yüksek sefer aralığı) ile sonradan ölçülen performans göstergeleri üzerinden modele yansıtılmıştır. Bu yaklaşımda yolcunun sistemde geçirdiği taşıt içi süre, durakta geçirdiği bekleme süresi, aktarma varsa aktarma sırasındaki ek bekleme süresi ve her aktarma eylemine atfedilen sabit ceza, ortak bir zaman ölçeğinde toplanarak her bir yolcu için eşdeğer dakika cinsinden bir maliyete dönüştürülmüştür. Bekleme ve aktarma bekleme süreleri, yolcu algısındaki ağırlıklarına uygun olarak taşıt içi süreye oranla iki katı katsayı ile çarpılmış; aktarma eyleminin kendisi ise sabit 5 dakika/aktarma ceza ile işlenmiştir. Amaç fonksiyonu, sistem genelindeki yolcu başına ortalama maliyetin en küçüklenmesidir. Modelin uygulanabilirliğini güvence altına almak için fizibilite kısıtları (hat uzunluğu 2--20 km, asgari doluluk katsayısı eşiği 0,30, en yüksek sefer aralığı 60 dakika) ile taşıt tipi ve sefer aralığının birlikte optimize edildiği işletme kuralları modele dahil edilmiştir. Mevcut durumun veri temelli analizi, sistemin verimliliğini sınırlayan kritik darboğazları somut verilerle ortaya koymuştur. Mevsimsel analizler, yolcu talebinin eğitim dönemlerinde (Kasım ayı) yaz dönemine (Temmuz ayı) oranla yaklaşık %60 artış gösterdiğini ve sabah zirve saatlerinde talebin ezici bir çoğunlukla Cumhuriyet Üniversitesi kampüsüne yöneldiğini göstermiştir. Mevcut ağdaki hatların yolcu maliyetleri 13,81 ile 158,92 dk/yolcu arasında oldukça geniş bir aralıkta dağılmakta; düşük performanslı hatların başlıca nedenleri olarak aşırı uzun güzergâhlar (örneğin Üniversite-Karşıyaka-Üniversite hattı 37,83 km), Polis Lojmanları içeren hatlarda gözlenen 70--85 dakikalık sefer aralıkları ve düşük talepli koridorlar (Uzuntepe-Saraybosna hattı saatte yalnızca 15 doğrudan ile 8 aktarmalı yolcu) tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra mevcut sistemin merkez odaklı yapısının pratik bir yansıması olarak, kent merkezini bağlayan ana koridorlarda aşırı taşıt yoğunluğu oluştuğu belirlenmiştir. Zincirliminare--Dikilitaş--Nalbantlarbaşı--Hikmet Işık aksının ardışık üç kesitinde saatte 151 taşıt görev yapmakta; bu durum hem trafik sıkışıklığına hem de ciddi bir kapasite israfına yol açmaktadır. Mevcut ağın yolcu başına ortalama maliyeti 61,83 dk/yolcu olarak hesaplanmıştır. Geliştirilen optimizasyon modeli sonucunda önerilen yeni toplu taşıma ağı, mevcut sisteme oranla yolcu deneyimi, işletme verimliliği ve koridor yoğunluğu boyutlarında belirgin iyileşmeler sunmaktadır. Önerilen ağda yolcu başına ortalama maliyet 41,27 dk/yolcu seviyesine düşmüş; bu, mevcut sisteme oranla yaklaşık %33 oranında bir iyileşmeye karşılık gelmektedir. Bu kazanım; sefer aralığının 32,77 dakikadan 20,86 dakikaya inmesi (%-36,3), bekleme süresinin 10,30 dakikadan 8,50 dakikaya azalması (%-17,5) ve taşıt içi süresinin 14,70 dakikadan 9,90 dakikaya düşmesi (%-32,7) yoluyla elde edilmiştir. İşletme tarafında ise toplam taşıt sayısı 249'dan 137'ye (%-45,0), toplam güzergâh uzunluğu 979,74 km'den 608,08 km'ye (%-37,9), ortalama güzergâh uzunluğu ise 22,78 km'den 10,86 km'ye (%-52,3) düşmüştür. Ortalama doluluk oranı 0,32'den 1,02'ye yükselerek kaynakların verimli kullanımı belirgin biçimde artmıştır. Önerilen ağ, en yoğun saatte 25 güzergâhta 90 yolcu kapasiteli, 31 güzergâhta 50 yolcu kapasiteli taşıtların kullanılmasını gerektirmekte; böylece talep yoğunluğu ile taşıt büyüklüğü arasında uyumlu bir tahsis sağlanmaktadır. Karşılaştırmanın en somut katkılarından biri, kent merkezindeki aşırı taşıt yığılmasının giderilmesidir. Yukarıda anılan Zincirliminare--Hikmet Işık aksının ardışık üç kesitinde, mevcut sistemde saatte 151 taşıt görev yaparken, önerilen sistemde bu sayı 33'e düşmüş ve söz konusu koridorda yaklaşık %78 oranında bir azalma sağlanmıştır. En yoğun 20 koridor kesiti incelendiğinde, taşıt sayısının ortalama %55 ile %78 arasında değişen oranlarda azaldığı görülmektedir. Yolcu deneyimi açısından, her iki sistemde aynı toplam talep (saatte 12.369 yolcu) karşılanmakta; ancak bu talebin mevcut sistemde yaklaşık %19'u, önerilen sistemde ise %36'sı aktarma kullanmaktadır. Aktarma oranındaki bu artış, kısa ve doğrudan hatlardan oluşan iki kademeli bir ağ yapısının doğal sonucu olup; toplam yolcu maliyetinin düşmesi, ilk bekleme süresinin kısalması ve daha geniş bir hat çeşitliliğine erişimin sağlanması karşısında dengelenmektedir. Üstelik aktarma oranındaki artış, yerel düzeyde aktarmasız ulaşılabilen hedef çeşitliliğini de artırmakta; bir yolcunun kent içinde adliye, alışveriş merkezi, nüfus müdürlüğü gibi merkezi hizmet noktalarına erişiminde önerilen ağ, mevcut sisteme oranla daha az aktarma gereksinimi üretmektedir. Sonuç olarak, bu tez çalışması Sivas kenti özelinde, akıllı kart verilerine dayalı ve karınca kolonisi optimizasyonu ile desteklenen veriye dayalı bir toplu taşıma ağı yeniden tasarım yöntemi ortaya koymaktadır. Önerilen yöntemin temel katkıları şu biçimde özetlenebilir: (i) yolcu maliyetini en küçükleyen, taşıt içi süre, bekleme süresi, aktarma süresi ve aktarma cezasını ortak bir zaman ölçeğinde birleştiren genelleştirilmiş bir amaç fonksiyonunun kurulması; (ii) GTFS standardında dijital veri altyapısının sıfırdan oluşturulması; (iii) ana hat ve kapsama olmak üzere ardışık ACO fazları aracılığıyla dengeli bir ağ tasarımının elde edilmesi; (iv) yolcu deneyimi, işletme verimliliği ve koridor yoğunluğu boyutlarının birlikte değerlendirilebildiği bütüncül bir karşılaştırma çerçevesinin sunulması. Çalışma sonucunda oluşturulan yeni ağ önerisi; hat uzunluklarının kısaltılması, sefer aralıklarının talebe göre ayarlanması ve filo yapısının optimize edilmesi yoluyla hem yolcu memnuniyetini hem de işletme verimliliğini artırma potansiyeline sahiptir. Elde edilen bulgular, kentlerde yalnızca otobüs odaklı sistemlerin ötesine geçilmesi gerektiğini de işaret etmektedir. Sivas'ın nüfus yapısı ve üniversite odaklı yoğun talep koridorları, uzun vadede raylı sistem gibi daha yüksek kapasiteli türlerin değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Gelecek çalışmalarda, yapay zeka tabanlı talep kestirim modellerinin ve gerçek zamanlı veri entegrasyonunun sisteme dahil edilmesi, dinamik ve sürdürülebilir bir ulaşım planlaması için önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Urban public transport network planning is inherently a multi-criteria decision problem shaped by spatially and temporally varying demand, limited fleets and budgets, corridor congestion in city centers, and accessibility gaps in peripheral neighborhoods. A network that performs well cannot be characterized only by short routes or high load factors; travel time, waiting time, transfer needs, service legibility, and operational feasibility must be considered jointly. This thesis develops a data-driven methodology to analyze and redesign the bus network of Sivas using smart card transactions, standardized transit feeds, shortest-path computation via the Bellman--Ford algorithm, and metaheuristic optimization, with the goal of proposing an implementable network alternative that minimizes passenger journey cost while keeping the network feasible under operator-side constraints and reporting operational performance through post-hoc indicators. The work treats the redesign problem holistically: rather than optimizing a single metric, it formulates the design objective as the minimization of a generalized passenger journey cost that brings together the principal time components a traveler experiences, while embedding feasibility constraints that reflect operational reality. Sivas is a medium-sized city in Central Anatolia whose urban form has expanded along a dominantly linear macroform due to topographic constraints, with the central business district acting as a strong attractor and university and hospital nodes generating concentrated travel demand. The current bus network is structured around radial lines that connect peripheral neighborhoods to the city center and diametric lines that traverse the center between two outer regions. A diagnostic review of the existing system reveals that the modal share of public transport remains relatively low compared with European and Turkish cities of comparable size; that route geometries are often circuitous; that headways are not well aligned with directional demand; and that overlapping lines stack heavily on a small number of central corridors, producing inefficient vehicle deployment, higher delay propagation, and limited service reach in peripheral neighborhoods. A further structural shortcoming is the absence of a standardized digital data layer for the network: prior to this study, Sivas did not have a published General Transit Feed Specification (GTFS) representation, which limited interoperability with planning tools and made repeatable analysis difficult. The methodological pipeline integrates heterogeneous operational datasets into a unified analytical structure. The datasets include boarding transactions, stop inventories, route definitions, route geometries, and passenger category records covering representative summer and autumn periods in 2022. Because raw transit data commonly contain non-representative movements such as out-of-service runs, depot returns, and test or trial routes, as well as duplicate records, inconsistent identifiers, and outdated passenger-type definitions, the workflow begins with a comprehensive preprocessing pipeline. During preprocessing, records that do not reflect regular service are filtered out, identifiers are harmonized, and rule-based checks are applied to improve temporal and spatial consistency. This stage is critical because network optimization is highly sensitive to input quality; without cleaning and normalization, the resulting demand patterns and performance comparisons can be misleading. From an initial volume of approximately 3.9 million raw records, around 2.7 million analytically usable observations are retained, providing a defensible basis for deriving demand patterns and evaluating network alternatives under consistent assumptions. To strengthen interoperability and to make the workflow repeatable, the Sivas bus system is transformed into the GTFS format. GTFS provides a standardized representation of stops, routes, trips, stop times, calendars, and route shapes, enabling consistent analysis across different tools and allowing the same methodology to be applied to other time periods or policy scenarios. The conversion is treated as a planning asset rather than a one-off export: once the network is expressed in a standard form, the same evaluation and optimization logic can be rerun when demand shifts, new neighborhoods develop, or operational policies change. The standardized representation also supports transparent scenario comparison because input structures remain stable while parameters and assumptions can be modified in a controlled way. In addition, formalizing stop sequences, route geometries, and service definitions reduces ambiguity in how lines are interpreted and improves consistency when mapping operational records to analytical objects such as corridors, segments, and transfer points. The construction of a GTFS feed for Sivas therefore stands as one of the original contributions of the thesis, addressing a concrete gap in the city's digital transport infrastructure. Demand patterns extracted from the cleaned smart card data highlight that the system's load is highly time-dependent and strongly influenced by major attractors. Morning peak periods are especially informative because they expose capacity imbalances, corridor bottlenecks, and directional flows that may remain hidden in all-day averages. Planning based on peak conditions is therefore valuable for diagnosing structural deficiencies and for testing whether the network can deliver acceptable performance under its most demanding conditions. Considering representative periods across different months also emphasizes that seasonal and academic-cycle effects can materially change demand levels and directional patterns; in Sivas, demand in the academic period is approximately 60% higher than in the summer period, and morning peak flows are dominated by movements toward the Cumhuriyet University campus. This supports the broader planning implication that a single static demand snapshot is often insufficient for robust network design, and that seasonal characterization improves the credibility of optimization outcomes. A central challenge of many smart card systems is that transaction logs often record only boardings and do not directly observe alighting locations. Without alighting information, complete journeys cannot be reconstructed directly, and origin--destination demand must be inferred from partial observations. This thesis addresses the missing-alighting problem through a trip-chaining approach supported by behavioral rules. Successive boardings by the same anonymized card are ordered chronologically within a day, and a plausible alighting location for a boarding is inferred from the subsequent boarding location, subject to constraints defined by a transfer time window and walk-access assumptions. Additional logic is used to improve plausibility for the last observed trip of the day by leveraging the rider's set of frequently used boarding nodes inferred from earlier observations within the same day and across recent history. While the resulting inferred journeys remain an approximation, the structured inference provides a consistent basis for network redesign in contexts where direct alighting observations are unavailable. Using inferred journeys, an origin--destination (O--D) matrix is constructed for peak conditions, focusing on weekday morning peaks when structural deficiencies, capacity imbalances, and corridor bottlenecks are most visible. Because an O--D matrix derived from inference and partial observation can exhibit inconsistencies in row and column totals, the thesis applies the Fratar method to iteratively balance the matrix. This balancing improves internal consistency by aligning the matrix with targeted marginal totals, thereby reducing sensitivity to inference noise and supporting more stable optimization outcomes. For network modeling, the transit system is represented as a weighted directed graph in which nodes correspond to stops and junctions, and edges represent accessible connections between nodes. In the Sivas case study, the network is encoded with 241 nodes connected by 628 edges that capture feasible movements within the urban transit topology. To compute inter-node distances, the Bellman--Ford algorithm is applied, which can handle negative edge weights if needed and detect negativ