Yomra-Kayabaşı masif sülfid Cu-Pb-Zn cevherinin flotasyon yöntemiyle zenginleştirilmesi
Processing of Yomra Kayabaşı massive sulphide Cu-Pb-Zn ore with flotation method
- Tez No: 156102
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Yomra-Kayabaşı, Cu-Zn Flotasyonu, Kovellin-Kalkozin Flotasyonu, Zn Bastırma, Cu-Zn Serbestleşmesi VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, Trabzon- Yomra-Kayabaşı Maden Yatağı Masif cevherin mineralojik oluşum özellikleri ve flotasyon ile zenginleşebilirlik özellikleri araştırılmıştır. Yapılan mineralojik incelemeler sonucunda masif cevherin, kovellin, kalkozin, fahlers, sfalerit, pirit, enarjit, bornit, tetrahedrit, kalkopirit ve galenden oluştuğu belirlenmiştir. Cu mineralleri piritle kenetli olarak bulunmaktadır. Serbestleşme derecesinin tespit edilmesi için (-38, +38-45, +45-53, +53-75, +75-106, +106-150)um elek serileri kullanıldı. Tüm bakır minerallerinin 38um altında %95,44'ünün, Sfalerit'in ise 38um altında %88,92'sinin serbestleştiği saptandı. Öğütme testleri ile 12 dakika öğütme sonunda cevherin %78'inin -38 mikronun altına ufalandığı tespit edilmiştir. Flotasyon testlerinde; öğütme süresinin flotasyona etkisi incelendi. Ayrıca flotasyon reaktiflerinden toplayıcı, bastıncı ve köpürtücü reaktiflerin miktarının, şartlandırma süresinin, besleme yeri ve besleme şeklinin flotasyon sonrasında elde edilen konsantrelerin tenor ve verim değerleri üzerindeki etkileri incelendi. Cevher içerisinde bulunan Cu ve Zn minerallerinin yeterince serbestleştirilememesi ve Zn mineralinin canlanma etkisinden dolayı selektif flotasyon ile olumlu sonuçlar elde edilemediği görülmüştür. Mineralojik inceleme sonucunda bulunan serbestleşme derecesinin yeterli olmaması bir etken olarak görülmektedir. Yüksek tenörlü bakır konsantreleri düşük verimlerle elde edilmiştir (%41,4 Cu tenörü ve %25,5 Cu verimi). Bu cevherin toplu Cu-Zn konsantresi üretilerek değerlendirilmesi mümkün olarak görülmektedir. Daha detaylı çalışmalarla bu konsantrelerin hidrometalurjik yöntemlerle değerlendirilmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Processing of Trabzon- Yomra-Kayabaşı Massive Sulphide Cu-Pb-Zn Ore with Flotation Method In this study, mineralogical characteristics and flotation concentration of Trabzon- Yomra-Kayabaşı Massive Sulphide ore were investigated. Mineralogical analysis of the ore samples showed that the ore contains covellite, chalcocite, fahlers, sphalerite, pyrite, enargite bornite, tetrahedrite, chalcopyrite and galena. Copper bearing minerals were found to occur as closely associated with pyrite. The size fractions of -38, +38-45, +45-53, +53-75, +75-106, +106-150 um were used to determine the liberation degrees of copper minerals and sphalerite which were 95,44% (-3 8 um), and 88,92% (-3 8 um) respectively. Flotation tests were carried out using 12 min. ground ore (78% passing -38um). The effects of grind time, conditioning time, reagent concentration (collector, depressant, activator and pH regulator) and the point of reagent addition (flotation cell and rod mill) were investigated. Finding indicated that seperation efficiency of copper minerals were low with a significant amount of sphalerite and pyrite having reported to the copper concentrate This could be attributed mainly to the incomplete liberation of the mineral phases present as the mineralogical examination of the copper concentrate produced revealed. High grade copper concentrates were produced only at the expense of low recoveries, (ag. 41,4% Cu at 25,5% recovery) The findings of this study suggest that It would be more suitable to produce a bulk Cu-Zn concentrate rather than seperate Cu and Zn concentrates. Considering low metal recoveries to seperate concentrates obtained in this study. Further studies should focus on the use of hydrometalurgical method to recover the contained base metal. KeyWords: Yomra-Kayabaşı, Cu-Zn Flotation, Covellite-Chalcocite Flotation, Zn Depressant, Cu-Zn Liberation VII