Depreme dayanıklı yapı tasarımında kullanılabilen sismik kontrol yöntemlerinin incelenmesi
The investigation seismic control methods, used on structure design resident to earthquake
- Tez No: 156103
- Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN HÜSEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pasif Yapı Kontrolü, Aktif Yapı Kontrolü, Taban İzolasyon Sistemi, Viskoz-Sıvı Sönümleyici Sistem, Deprem Etkisi, Modal Analiz VI, Active Structure Control System, Passive Structure Control System, Base Isolation System, Visco-Liguid Damper, Earthquake Effects, Modal Analysis VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
ÖZET Dünya nüfusunun artması, buna karşılık yaşanabilir alanların sınırlı olması, hatta günden güne azalması sonucunda ciddi bir yapılaşma sorunu ortaya çıkmaktadır. Sözkonusu sorunu aşmak için yapıların eskiye nazaran daha yüksek yapılması gerekmektedir. Bu durumda deprem gibi dinamik kuvvetlerin yapılara verebilecekleri zararlar da artmaktadır. Yapıyı depremin yıkıcı etkilerinden koruma yollarından biri olan sismik kontrol yöntemlerinin neredeyse bir yüzyıldır bilinmesine rağmen bu fikrin pratikte tam anlamıyla uygulanması son zamanlarda geçerlilik kazanmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, deprem etkilerine karşı dayanıklı yapı tasarımında kullanılabilmen kontrol sistemleri üzerinde bir sentez çalışması yaparak, bunlardan kurşun çekirdekli tabakalı kauçuk mesnet izolasyon sistemi ve viskoz sıvı sönümleyicilerin kullanıldığı, farklı tür zeminler üzerine oturan, bir yapı modeli üzerinde etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmanın genel bilgiler kısmında depreme karşı dayanıklı yapı tasarımında kullanılabilen sismik kontrol yöntemleri tanıtılmıştir. Bu amaçla önce yapılarda dinamik yük oluşturan etkiler, depreme karşı dayanıklı yapı tasarımı ve deprem etkisinin hesabı için kullanılan çözüm yöntemleri verilerek pasif ve aktif yapı kontrol sistemleri kısaca tanıtılmış ve konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmalar verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde altı katlı bir yapı modeli üzerinde, iki farklı zemin türü için sismik taban izolasyon sistemi ile viskoz-sıvı sönümleyici sistemler kullanılarak modal analiz yapılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda her iki zemin türü için sismik kontrol yöntemlerinin kullanıldığı yapılarda, ankastre mesnetli geleneksel olarak tasarlanmış yapıya göre, kesit tesMerinin azaldığı belirlenmiştir. Aynı zamanda sismik kontrol sistemlerinin Zl yerel zemin sınıfı için, Z4 yerel zemin sınıfına nazaran, daha avantajlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigation Seismic Control Methods, Used On Structure Design Resident to Earthquake It is clear that serious constructional problem increases as a result of increasing world population with decreasing limited living area.It is there are necessary to build taller building than present ones. In this case, the negative effects of the dynamic forces such as earthquake motion on building will increase. Although the seismic control method is known one of the protection ways against of the destructive effect of the earthquake motion on building since last century, complete application of this method in practise gained validity in recent years. Seismic control method used to project of safe structure against of the earthquake are presented in the in the introduction of this study. For this purpose, firstly the effects produced by dynamic load and methods of solution way used to calculate the earthquake effects and safe structure project against the earthquake are presented. Active and passive structure control system is described briefly and previous works are given. At the second part of this study, model analysis has been done by using visco-liguid damper systems with seismic base isolation system for two different soils on the six floor structure model. Decreasing of the sectional forces is determined for the structure including seismic control method for both kind of soil with respect to structure projected with traditional fixed base restraint. Seismic control system for local Zl kind of soil is more advantage than that of Z4 kind of soil.