Güç dağıtım hatları için RF tabanlı diferansiyel koruma
RF based differential protection for power distribution lines
- Tez No: 156104
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Diferansiyel Koruma, İletim Hattı, Radyo Frekans, Mikrokontrolör, Frekans Modülasyonu VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Elektrik güç sistemlerinde diferansiyel koruma genellikle haraların, transformatörlerin, generatörlerin ve motor sargılarının korunmasında kullanılmaktadır. Bir iletim hattında, hattın başlangıcı ve sonu arasındaki mesafenin uzunluğu nedeniyle iletim hatlarının korunmasında ekonomik değildir çünkü gönderici ve alıcı uçlarındaki verilerin birbiriyle karşılaştırılabilmesi için hattın her iki ucundaki verileri bir ölçüm noktasında toplamayı sağlayan ek bir iletişim hattına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzden diferansiyel koruma hat korumasında tercih edilmemektedir. Bu çalışmada hattın her iki ucundaki verinin ek bir veri iletim hattı ve dolayısıyla bu hatta ait giderler olmaksızın tek bir ölçüm noktasında toplanmasıyla diferansiyel korumanın hat korumasında tercih edilebileceği düşünülmüştür. Bu nedenle, diferansiyel korumanın iletim hatlarında uygulanabilirliğini incelemek için bu çalışmada veri iletim hattı yerine, gönderici ve alıcı tarafa ait veriler RF verici ve alıcı kullanılarak ölçüm merkezinde toplanmıştır. Gerekli çalışmanın yapılabilmesi için analog^dijital dönüştürücü, mikrokontrolör ve kablosuz iletişimi sağlayan RF modüllerden oluşan iletim hattı modeli üzerinde denemeler yapılmıştır. Üç farklı yapay kısa devre noktası bulunan model laboratuarda test edilmiştir. Sistem, sadece kısa devre arızalarını değil, aynı zamanda açık devreyi de belirleyebilmektedir. Hat korumasında diferansiyel korumanın uygulanabilmesi için, diğer mevcut yöntemler ile önerilen bu yöntemin maliyet karşılaştırması yapılmalıdır. Bununla birlikte, eğer arızalı hat kısa devre olmak yerine koparak açık devre olursa, mevcut yöntemlerde haberleşme kesilecektir. Ancak önerilen diferansiyel koruma yöntemi, açık devre arızasını da algılayabilmektedir. Buna ek olarak hat kayıplarının yanında hattaki zayıflamalar da algılanıp önceden önlem alınabilir. Bu yöntem ayrıca kaçak kullanımların tespitinde de kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY RF Based Differential Protection for Power Distribution Lines In Electrical Power Systems, differential protection is generally used to protect busbars, transformers, generators, and motor windings. Due to the distance between the ends of a power line, differential protection is not economically applicable for protecting the power lines. Additional communication lines are required to collect the data from both ends to one measurement location so that a comparison could be made between the quantities of sending and receiving ends. Therefore, differential protection is not preferred for the power line protection. In this thesis, it has been thought that if the data from both ends of a line is collected at a measurement location without any additional data line, and therefore without its expenses, then differential protection can become preferable in power line protection. Hence, sending and receiving end data is collected at a measurement station using RF transmitters and receiver instead of the data transmission lines in this thesis to investigate if the differential protection can be made applicable for power line protection. To confirm the required operations, some tests made on a laboratory transmission line model, which includes analog-digital converters, microcontrollers and wireless RF modules for communication. The line model with three artificially made short circuit points is tested using a laboratory setup. The system studied here is capable of not only detecting short circuit type faults but also open circuit ones, as well. For the applicability of the suggested differential protection method in power lines, a cost comparison must be made between the existing methods and the method studied here. Besides, if the faulted line is open circuited instead of being short circuit, the other methods may not work properly due to zero or low current effects, in which the suggested differential protection is able to detect the open circuit case too. In addition, any power leakages beside the losses over the line length can be detected and precautions can be taken. It will be useful especially in detecting unregistered users. Keywords : Differential Protection, Power Line, Radio Frequency, Microcontroller, Frequency Modulation vn