Adaptif antenlerde sayısal işaret işleyici uygulamaları
Digital signal processor implementations on adaptive antennas
  1. Tez No: 156105
  2. Yazar: MUHAMMED GÖKHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYDAR KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adaptif antenler, Sayısal İşaret İşleyiciler, En Küçük Ortalama Kareler Algoritması, Sabit Noktalı İşlemler V
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET İnsanoğlunun, herhangi birisiyle zaman ve mekandan bağımsız olarak iletişim kurma isteği arttıkça mobil haberleşmeye olan talep de artmaktadır. Bu da mühendisleri, mobil haberleşme sisteminin kapasitesini artıracak çözümler aramak zorunda bırakmaktadır. Adaptif antenler, mobil haberleşme sisteminin kapasite problemini çözebilecek birkaç önemli çözümden bir tanesidir. Temelinde sayısal işaret işleme teknolojisi olan bu çözüm, henüz çok yaygınlaşmamış olsa da yeni jenerasyon haberleşme sistemlerinin en önemli bileşenleri arasında gösterilmektedir. Bu çalışmada adaptif antenlerin, sayısal işaret işleyiciler ile gerçeklenmesi üzerine En Küçük Ortalama Kareler (LMS) algoritması kullanan bir uygulama yapılmıştır. Çalışmada Texas Instruments' a ait sabit noktalı bir işlemci olan TMX320C6211 sayısal işaret işlemcisi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Digital Signal Processor Implementations On Adaptive Antennas As the human's needs for communicate with anyone, independent of time and place, increase, the demand on the mobile communication grows. This forces the engineers to find solutions to increase the mobile communication system's capacity. Adaptive antenna is one of the crucial solutions to solve the capacity problem of the mobile communication system. Although this solution, based on the digital signal processing technology, is not become widespread, it is assumed as one of the most important parts of the new generation wireless communication systems. In this work an application for the Adaptive Antenna System with Digital Signal Processor, using Least Mean Squares algorithm, is implemented. As a material, Texas Instruments' fixed point processor is used in this study. KeyWords: Adaptive Antennas, Digital Signal Processors, Least Mean Squares Algorithm, Fixed Point Processes. VI