Batı Karadeniz bölgesi kum-çakıl ihtiyaç ve potansiyel dengesinin etüdü
An investigation on aggregates need and potential in west black sea region
- Tez No: 156109
- Danışmanlar: PROF.DR. HIZIR ÖNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kum - Çakıl İhtiyacı ve Potansiyeli, Yapılaşma, Sediment taşınımı, Kum-Çakıl Birikimi, Kum-Çakıl Alımı ve Kullanımı, Malzeme Ocakları, Kıyı Kullanımı, Kıyı Hidrodinamik Dengesi, Sand-Gravel Demand and Potential, Construction, Sediment Transport, SandGravel Accumulation, Taking and Using of Sand-Gravel, Material Quarries, Coastal Use, Coastal Hydrodynamic Equilibrium VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET“Batı Karadeniz Bölgesi Kum-Çakıl İhtiyaç ve Potansiyel Dengesinin Etüdü”adlı bu çalışmada, Batı Karadeniz Bölgesi'nin kum-çakıl ihtiyacı ve mevcut bulunan potansiyel hesaplanarak, bu potansiyelin şuanda ve gelecek yıllarda ihtiyacı karşılayıp, karşılayamayacağı araştırılmıştır. Ayrıca, bölgenin kum-çakıl ihtiyacı ve potansiyel dengesi irdelenip, deniz ve akarsu kıyılarından malzeme alımı ile meydana gelen kıyı hidrodinamik denge bozulmalarına, yetersiz gelen kum-çakıl miktarımn mı yoksa mühendislik kaidelerine aykırı olarak, bilinçsizce yapılan malzeme alımının mı neden olduğu incelenmiştir. Bu dengenin sağlanması için neler yapılaması ve hangi önlemlerin alınması gerektiği konusunda öneriler sunulmuştur. Katı madde (sediment) taşınımı ve kıyı yasaları ile ilgili Uteratürlerden teorik bilgilere yer verilmiştir. Akarsularda fazla katı madde taşınımına neden olan erozyon konusunda bölge havzalarındaki durum incelenmiş ve alınabilecek önlemler belirtilmiştir. Bölgedeki kum-çakıl ihtiyacım bulmak için, pilot bölge belirlenmiş ve bu bölgedeki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel inşaatların son on yılda kullandıkları kum-çakıl miktarları kurumların arşiv ve kayıtlarından tespit edilmiştir. Bu on yıllık kullanım verilerinden yararlanılarak istatistiki yöntemler yardımıyla gelecekteki kum-çakıl ihtiyacı tahmin edilmeye çalışılmıştır. Batı Karadeniz Bölgesi' nin kum-çakıl potansiyelini bulmak için, bölge akarsularının katı madde taşıma kapasiteleri, Elektrik işleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü' nün yapmış olduğu ölçümler kullanılarak, teorik yöntemlerle hesaplanmıştır. Bölgede mevcut bulunan taş ocaklarının üretim kapasiteleri, ilgili kurumlardan alınarak bu potansiyele eklenmiştir. Ek kısmında, deniz kıyılarında ve akarsu yataklarmdaki malzeme birikiminden ve yapılan uygunsuz müdahalelerden örnek görüntülere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Investigation On Aggregates Need And Potential In West Black Sea Region In this study, sand-gravel demand of West Black Sea Region and existing sand gravel potential are calculated and investigated whether this potential meets the demands today and in the future. In addition, balance between the sand-gravel demand of the region and existing potential is examined and the question“what is the reason of coastal hydrodynamic equilibrium disturbance causing from material taking away from sea and river coasts,inadequacy of sand-gravel amaount or unconscious material taking away without applying engineering principles?”is tried to be answered. Suggestions are made about what should be done and which measures can be taken to set this balance. Theoretical knowledge related to solid matter (sediment) transport and coastal laws is given. Situation in the region basins is investigated as related to erosion, which causes excessive solid matter transport in the rivers, and measures are stated. A research area is determined to calculate the sand-gravel demand in the region and sand-gravel amount used in last ten years by the state organizations and private constructions is determined from the records and archieves of the organizations. Future sand-gravel demand is tried to be estimated, by using this ten years data, and with the help of statistical techniques, In order to calculate the sand-gravel potential of West Black Sea Region, solid matter carrying capacities of the rivers in the region is calculated theoretically by using measurements of General Directorate of Electrical Power Resources Survey and Development Actoiinistration. Production capacities of the quarries in the region are taken from the related associations and added to this potential. In appendix, example pictures of material accumulations in coastal regions and in river beds are given, and pictures of improper applications are also given.