Matematiksel morfoloji ile imge bölütleme
Image segmentation with mathematical morphology
  1. Tez No: 156108
  2. Yazar: MEVLÜT TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GANGAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mathematical Morphology, Watershed Transform, Image Segmentation VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Matematiksel morfoloji, imge ve sinyallerin geometrik karakteristiklerini analiz etmek için sistematik bir yaklaşım sunar ve kenar belirleme, imge bölütleme, gürültü bastırma gibi bir çok uygulama için kullanılabilir. İmge bölütleme, otomatik imge analizinde çok önemli parçalardan biridir ve imgeyi kendisini oluşturan nesnelere yada parçalara ayırır. Bu çalışmada, matematiksel morfoloji hakkında genel bilgiler verilmiş ve imge işleme alanında sıkça kullanılan morfolojik filtreler incelenmiştir. Matematiksel morfoloji alanında imge bölütlemek için kullanılan watershed dönüşümü anlatılmış ve bazı görüntüler üzerinde başarımı incelenmiştir. AnahtarlCeBmeler: Matematiksel Morfoloji, Watershed Dönüşümü, İmge Bölütleme V
Özet (Çeviri)
Image Segmentation with Mathematical Morphology Mathematical morphology provides a systematic approach to analyze the geometric characteristics of signals or images and has been applied widely to many applications such as edge detection, image segmentation, noise suppression and so on. Image segmentation is one of the most important elements in automated image analysis and it is subdivides an image into its consistent objects or parts. In this study, general information about the mathematical morphology is given and the morphologic filters that is used frequently in image processing is studied. The watershed transform is used for image segmenation in the area of mathematical morphology is studied and its perfonmance was examined for different images.