Duvarlar anlamsal (semantik) ve dizimsel (sentaktik) bir analizi
Walls: A Semantic and syntactic analysis
  1. Tez No: 156110
  2. Yazar: ALTAY ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SAĞSÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Walls, Semantic Aspect, Emotional (Sentimental) Reaction Aspect, Syntactic Aspect, Geştalt Principles, Basic Design Principles
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 427
Özet
Çalışmada“her duvarın bir dili vardır”ilkesiyle yola çıkılmıştır. Koruma ve korunmayla başlayan duvarın gelişimi günümüzde çok çeşitli boyutlara ulaşmıştır. Araştırmada değişimler ve ortaya çıkan çeşitliliğin irdelenmesi hedeflenmiştir. Teknolojinin hızla gelişmesiyle görsel iletişimin ve bilgi paylaşımının kolaylaşması duvara yeni yorumlar ve oluşumlar sağlamıştır. Duvar özünde“engel”ve“sınırlayıcı”bir tanım getirse de, bu öz iletilmek istenen anlamı, dizimsel ve anlamsal boyutuyla ortaya koyarak kullanıcının hareket ve tavrını, kullanıcının geçmiş deneyimlerinin etkisiyle, belirleyebilmektedir. Duvarın değişimi ve çeşitliliğini ortaya koymak için birinci bölümde, duvarın tarihi perspektifi örneklerle ortaya konmaktadır. ikinci bölümde duvarın çeşitliliğini kavramak, yorumlamak ve anlamlandırabilmek için, Göstergebilim ilkesinden yararlanılarak duvarlar Dizimsel (Sentaktik) ve Anlamsal (Semantik) Boyut başlıkları altında incelenerek sınıflandırma yapılmaktadır. Dizimsel (Sentaktik) Boyut başlığı altoda Geştalt İlkeleri ve Temel Tasar ilkeleri, Anlamsal (Semantik) Boyut başlığı altoda da Dizimsel Tepki analizleri yapılmıştır. Üçüncü bölümde örneklerin tek tek analiz edilmesi ile ortaya çıkan duvar çeşitleri sunulmakta ve irdelemeler sonucunda değerlendirmeler yorumlanmaya çalışılmaktadır. Sonuç bölümünde incelenen örneklerde ortaya çıkan duvar çeşitlerin ve bunların mimariye kattığı değerler ve kullanıcı üzerindeki etkileri yorumlanmakta, ayrıca konuyla ilgili önerilerde bulunulmaktadır. Anahtar Kelimeler;Duvar, Dizimsel Boyut, Geştalt İlkeleri, Temel Tasar İlkeleri, Anlamsal Boyut, Duygusal Tepki Boyutu
Özet (Çeviri)
Walls : A Semantic and Syntactic Analysis This study basically stems from the motto“every wall has a language of its own”. Starting from the need of protection and defense, development of the concept of wall had reached a variety of aspects within our contemporary world. In our research, we aimed the examination of variations and occurring diversity. Convenience of visual communication and information transfer as a result of rapid technological developments provided the concept of wall with new interpretations and formations. Even though the concept of wall essentially implies a definition such as a“barrier”and“restriction”, by putting forward the connotation that was meant to be conveyed with its syntactic and semantic aspects with the help of the user's past experiences, this essence has ability of determining the user's movement and behavior. In the first part, a historical perspective on walls is mentioned in order to put forward the variations and the diversity of walls. In the second part, in order to comprehend, to interpret and to explain the diversity of walls, by utilizing the principles of Semiology, walls are classified as of Syntactic and Semantic Aspects, respectively. Under Syntactic Aspect headline; Geştalt Principles and Basic Design Principles, and under Semantic Aspect headline; Syntactic Reaction is analyzed. In the third part, the diversity of walls occurring due to one-by-one analysis of samples is presented and we aimed to interpret evaluations resulting from the examinations. In the conclusion, a commentary on diversity of walls occurred in the examined samples, their contributions to architecture and their effects on the user take place; furthermore, suggestions related to the main subject are included.