Açısal momentum çiftlenim katsayılarının bilgisayar programı ile hesaplanması
Calculations of angular momentum coupling coefficients on a computer code
- Tez No: 156126
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Açısal Momentum Teorisi, Sonsuz Küçük Dönmeler, Clebsch-Gordon Katsayıları, 3j Sembolleri, Racah Katsayıları, Wigner 6j ve 9j Sembolleri, 12 j Sembolleri, Wigner-Eckart Teoremi, Grafik Yöntemler, Angular Momentum Theory, Infinitesimal Rotations, Clebsch-Gordan Coefficients, 3j Symbols, Racah Coefficients, Wigner 6j and 9j Symbols, 12 j Symbols, Wigner-Eckart Theory, Graphical Methods
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, düzenlenen bir bilgisayar programı COEFF ile açısal momentum çiftlenim katsayıları olan Clebsch-Gordan katsayıları, 3j sembolleri, Racah katsayıları, Wigner 6j ve 9j sembolleri hesaplanmıştır. COEFF, açısal momentum çiftlenim katsayılarını hesaplayan ve iki tamsayının birbirine bölümünün karekökü şeklinde sonucu veren bir bilgisayar programıdır. COEFF bilgisayar programı hem çiftlenim katsayılarım hesaplayan altprogramlara ve hem de bir asal sayıyı çarpanlarına ayıran ve tersi işlemi de yapabilen altpro grama sahiptir. Bu çalışmada COEFF programı yeniden düzenlenip PC ortamında çalışır hale getirildi ve test edildi. Bu çalışmada elde edilen değerler başka programların sonuçları ile karşılaştırılmışür. Hesaplanan değerlerin diğer programlarla elde edilen sonuçlarla çok iyi uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Calculations of Angular Momentum Coupling Coefficients on A Computer Code In this study, Clebsch-Gordan coefficients, 3j symbols, Racah coefficients, Wigner's 6j and 9j symbols were calculated a prepared computer code of COEFF. The computer program COEFF is described which calculates angular momentum coupling coefficients and expresses them as quotient of two integers multiplied by the square root of the quotient of two integers. The program includes subroutines to encode an integer into its prime factors, to decode a product of prime factors back into an integer, to perform basic arithmetic operations on prime-coded numbers, as well as subroutines which calculate the coupling coefficients themselves. The computer code COEFF had been prepared to run on a VAX. In this study we rearranged the code to run on PC and tested it succesfully. The obtained values in this study, were compared with the values of other computer programs. A pretty good agreement is obtained between our prepared computer code and other computer programs.