Doğu Karadeniz ve Kafkaslar bölgesinin sismik hazard parametreleri bakımından irdelenmesi
Examine of seismic hazard parameters in the Black Sea and Caucasus regionj
- Tez No: 156138
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF BAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik Hazard, Gumbel Uç Değerler Dağılımı, Modal değerler, Gutenberg-Richter İlişkisi, Yer Hareketi Parametreleri, Tamamlılık (süreklilik) Analizi V, Seismic Hazard, Gumbel Extreme Values Distribution, Gutenberg-Richter Relationship, Modal values, Ground Motion Parameters, Completeness Analysis VT
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Bu çalışmada, 1964-2002 yıllan arasında oluşmuş depremlerin yer aldığı Ms magnitüdüne göre homojen hale getirilmiş deprem katalogu kullanılarak 36°- 47° enlemleri ve 34°- 55° boylamları arasında yer alan ve farklı tektonik özelliklere sahip olan Doğu Karadeniz ve Kafkaslar bölgesi sismik hazard bakımından incelenmiştir. Çalışılan bölge için Gutenberg-Richter ilişkisi, modal değerler (a/b), maksimum magnitüd, ivme, hız ve yerdeğiştirme değerleri hesaplanmış ve elde edilen sonuçlann bölgenin tektonik özellikleri ile ilişkisi tartışılmıştır. Sismik hazard hesaplamalarında Gumbel (I, III) uç değerler dağılım yöntemi kullanılmıştır, a/b modal değerler haritasında en yüksek değerler KAF'm doğusu ve Van Gölü'nün kuzeyinde, en düşük değerler Büyük Kafkaslar'ın kuzeyi, Hazar Denizi'nin kuzeydoğusu ve Doğu Karadeniz havzasının güneydoğusunda hesaplanmıştır. Maksimum magnitüd, ivme, hız ve yerdeğiştirme haritalarında ise en yüksek değerler KAF'ın doğusu, Van Gölü'nün kuzey ve kuzeydoğusu. Tales bindirmesinin güneyi ve Hazar Denizi'ni bölen faym doğusunda, en düşük değerlerde Büyük Kafkaslar' in kuzeyi, Hazar Denizi'nin kuzeydoğusu ve Doğu Karadeniz havzasının ortası ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağının güneyinde gözlemlenmiştir. Tüm parametrelerden elde edilen sonuçlara göre çalışılan alanın en riskli bölgelerinin KAF'm doğu kısmı, Van Gölü'nün kuzeyi ve kuzeydoğusu, Tales bindirmesinin güneyi ve Sevan-Pampak fayı ile Posof fayı arasındaki bölge olduğu, risk oranının az olduğu bölgelerin ise Büyük Kafkaslar' m kuzeyi, Hazar Denizi'nin kuzeydoğusu ve Doğu Karadeniz havzasının orta kısmı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Examine of Seismic Hazard Parameters in the Black Sea and Caucasus Region In this study, the seismic hazards parameters of the East Black Sea and Caucasus regions located between 36° - 47° latitudes and 34° - 55° longitudes are investigated using the homogeneous catalog which consists of the earthquake occurred between 1964 and 2002. Gutenberg-Richter relationship, modal values (a/b), maximum magnitudes, acceleration, velocity, displacement are calculated for investigated region. The results are discussed considering the tectonic structures of region. Gumbel's (I, IH) extreme values method is used in the hazard calculations. The maximum values of a/b are calculated in eastern of the North Anatolian Fault and north of the Van lake, the minimum values are calculated in the north of the Great Caucasus, northeast of the Caspian Sea and southeast of the Eastern Black Sea Basin. In the computed maximum values of magnitude, acceleration, velocity and displacement maps, the maximum values are observed in the east of the North Anatolian Fault, north and northeast of the Van Lake, south of the Tales thrust zone and east of separated of the Caspian Sea. The minimum values are observed in northern of the Great Caucasus, northeast of the Caspian Sea, middle of the Eastern Black Sea Basin and south of the Bitlis-Zagros thrust zone. According to results of calculated all parameters, most hazardous regions of the investigated area are east part of the North Anatolian Fault, south of the Tales thrust zone and region between Sevan-Pampak fault and Posof fault. The minimum rise rate regions are observed north of the Great Caucasus, northeast of the Caspian Sea and middle of the Eastern Black Sea basin.