Ordu ekolojik şartlarında mısır-fasülye birlikte yetiştirme sisteminde uygun ekim deseninin belirlenmesi
Determining suitable cropping system in different maize-bean intercropping treatments in Ordu ecological
- Tez No: 156139
- Danışmanlar: PROF.DR. YUNUS ŞILBIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karışık Ekim, Mısır, Fasulye, Verim ve Verim Komponentleri, intercropping, Maize, Bean, Yield and Yield Components VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Araştırma 2003 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ordu Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü deneme parsellerinde yürütülmüştür. Farklı ekim şekilleri tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak uygulanmış olup, materyal olarak mısırda Tıetar, fasulyede sinle barbunya çeşidi kullanılmıştır. Denemede mısır kontrol; fasulye kontrol; 1 sıra mısır + 1 sıra fasulye; 2 sıra mısır + 1 sıra fasulye; 1 sıra mısır + 2 sıra fasulye ve aynı sıra üzerinde mısır + fasulye birlikte ekim uygulamaları kullanılmıştır. Denemede mısır' a ait bitki boyu, koçan ağırlığı, koçan tane verimi, sap ağırlığı birlikte ekim desenlerinden önemli ölçüde etkilenmiştir. Araştırmada mısır tane verimi bakımından da saf ve birlikte ekim desenleri arasında önemli farklılıklar bulunmuştur, en yüksek tane verimi saf mısır ekim deseninde, buna karşın en düşük verim değeri ise 1 sıra mısır + 2 sıra fasulye ekim deseninde olmuştur. Araştırma sonuçlarına göre mısırda bitki boyu 177,6 - 197,0 cm, koçan yüksekliği 82,0 - 95,0 cm, koçan boyu 16,7 - 20,7 cm, koçan çapı 1,943 - 2,037 cm, koçan ağırlığı 170,8 - 219,7 g, koçan tane verimi 151,6 - 195,0 g, 1000 tane ağırlığı 321,1 - 339,3 g, sap ağırlığı 1205,2 - 1964,1 kg/da, tane verimi 609,9 - 950,3 kg/da olarak saptanmıştır. Fasulyede bitki boyu, i 000 tane ağırlığı, tane verimi birlikte ekim desenlerinden önemli ölçüde etkilenmiştir. Fasulyede elde edilen veriler; bitki boyu 195,0 - 276,0 cm, bakla sayısı 8,9 - 14,6 adet/bitki, baklada tane sayısı 6,7 - 7,8 adet/bakla, 1000 tane ağırlığı 355,1 - 452,0 g, tane verimi 37,3 - 140,6 kg/da olmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determining suitable cropping system in different maize-bean intercropping treatments ia Orda ecological conditions This study was conducted in experimental area of Field Crops Department, Faculty of Agriculture, Karadeniz Technical University in 2003. The research in which different intercropping systems were studied, the materials used were Tietar variety for maize, Sink Barbunya variety for bean. In the experiment, maize control; dry bean control; 1 row maize + 1 row bean; 2 row maize + 1 row bean; 1 row maize + 2 row bean and on the same row maize + bean were used as intercropping systems. In the study, plant height, ear weight, ear seed yield, straw yield for maize were found to be sigaificantly affected by intercropping treatments. Effects of monocrop and intercropping treatments in maize were statistically significant. The highest seed yield was obtained from pure maize while the lowest values were obtained from 1 maize + 2 bean in alternate rows. As a results of this research the following findings were obtained; plant height of maize 177,(5 - 197,0 cm, ear height 82,0 - 95,0 cm, ear length 16,7- 20,7 cm, ear diameter 1,943 - 2.037 cm, ear weight 170,8 - 219,7 g, ear seed yield 151,6 - 195,0 g, 1000-seed weight 321,1 - 339,3 g, straw yield 1205,2 - 1964,1 kg/da, seed yield 609,9 - 950,3 kg/da. Effects of intercropping treatments on plant height, 1000-seed weight and grain yield for bean were significant. The findings for bean were as follows; plant height 195,0 - 276,0 cm, the number of pods per plant 8,9 - 14,6, the number of seed per pod 6,7 - 7,8, 1000-seed weight 355,1 - 452,0 g, seed yield 37,3 - 140,6 kg/da.