Cumhuriyet dönemi camilerinin mekan analizi
Spatial analysis of republic period mosques
  1. Tez No: 156140
  2. Yazar: ZERRİN AKAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLAY KELEŞ USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi Cami Mimarisi, Morfolojik Analiz, Mekan Analizi, Mekan Organizasyonu, Mekan Gelişimi V, Republic Period Religious Architecture, Morphological Analysis, Spatial Analyses, Space Organization, Space Development VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Bu çalışma, Türkiye'de Cumhuriyet dönemi dini yapılarının mekansal analizi amacıyla bir yöntem geliştirmeye yöneliktir.Bu yapıların yerleşim özellikleri, mekansal ve kütlesel özellikleri, strüktürel kurgulan çalışma kapsamında incelenmesi gereken ana başlıklar olarak belirlenmiştir.Bu nedenle çalışmada incelenmek üzere, Cumhuriyet dönemi çağdaş cami yapılan seçilmiştir ve morfolojik ve kurgusal biçimlenme özellikleri açısından analiz edilmiştir.Çalışma dört bölümden oluşmaktadır.. Çalışmanın birinci bölümünde cami yapılannm tarihsel gelişimini açıklayarak günümüz Cumhuriyet dönemi camilerine ulaşana kadar cami yapılannm geçirmiş olduklan mekansal gelişim hakkında genel bilgiler verilmektedir.. İkinci bölümde Yapılan Çalışmalar başlığı altında; çalışma alanı ve cami örneklerinin seçimi, kullanılan yöntem ve teknikler, mekansal ve kütlesel analizlerin irdelendiği tablolann oluşturulması yer almaktadır.. Üçüncü bölüm, kullanılan yöntemin seçilmiş 22 yapı üzerinde uygulanıp mekansal analizlerin görsel bir düzen içinde ortaya konduğu bölümdür.. Çalışmanın son bölümünde ise sonuçlar ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Spatial Analysis of Republic Period Mosques. This study aims to develop a method for spatial analysis of religious structures which build during Turkey's Republic period. This structure's settlement, spatial, volumetric and structural features have been determined as main research subjects for the study. Therefore, Republic period contemporary mosque structures have been chosen for research and analyzed in terms of their morphological forming features. Study includes four chapters.. The first chapter gives general knowledge about historical development of the mosque structures during republic period and explains their spatial development until reaching today.. The second chapter gives information about, study area, method and techniques for choosing sample mosques and constructing tables that discusses spatial and cultural analyses.. The third chapter includes application of the method on 22 chosen mosques and gives spatial analyses throughout visual order.. The fourth chapter includes results and suggestions.