A Comparison of the characteristics of galfan and conventional galvanized coatings
- Tez No: 5289
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: zinc coating, hot dip galvanizing, galfan coating. -iii
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
GALFAN VE KLASİK GALVANİZ KAPLAMALARIN KARAKTERLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI TEKELİO?LU, t. Tanju Metalürji Müh. Böl., Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alpay Ankara 73 sahife. Aralık 1988 ÖZET çeliklerin korozyona karşı korunması için tatbik edilen ve çinko-%5 aluminyum-%0. 05 toprak elementi içeren bir sıcak daldırma galvanizleme alaşımı olan Galfan'ın ve klasik galvaniz kaplamanın karakterleri karşılaştırıldı; ayrıca galvanizleme prosesinin kinetiği incelendi. Bu karşılaştırma kaplamaların yüzey görünümünü, kaplama sertliğini, kaplama yapısını, ve esas olarak korozyon direncini ve şekillendirilebilirliğini kapsadı. Deneysel sonuçlar Galfan'ın, tuz püskürtme deneyinde kırmızı pasın ortaya çıkma zamanına göre, klasik galvaniz kaplamadan yaklaşık iki kat fazla korozyon direncine ve daha iyi şekillendirilebilirliğe sahip olduğunu gösterdi. Anahtar keliaeler: çinko kaplama, sıcak daldırmayla gal vanizleme, galfan kaplama. -iv-
Özet (Çeviri)
A COMPARISON OF THE CHARACTERISTICS OF GALFAN AND CONVENTIONAL GALVANIZED COATINGS TEKELÎO?LU, î. Tanju Metallurgical Eng. Dept., M.S. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Alpay Ankara 73 pages, December 1988 ABSTRACT The characteristics of conventional galvanized coatings and Galfan ( a hot dip galvanizing alloy for continuous galvanizing that contains zinc - 5% aluminum - 0.05% mis- chmetal) were compared; and kinetics of the galvanizing process were studied. This comparison included surface appearance, coating hardness, coating structure, and, mainly, corrosion resistance and formability of the coatings. Experimental results revealed that Galfan coated sheet had a corrosion resistance about two times better, based on the time to onset of red rust in salt spray test, and excellent formability than conventional galvanized coating.