Hız ve ivme konularındaki kavram yanılgılarını gidermeye yönelik bütünleştirici öğrenme kuramına uygun çalışma yapraklarının geliştirilmesi
The development of worksheets related to constructivist view of learning whose aim is to remove the misconceptions on velocty and acceleration
  1. Tez No: 156156
  2. Yazar: EMİNE KARAGÖL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ RIZA AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgıları, Bütünleştirici Öğrenme Kuramı, Hız, İvme, Çalışma yapraklan, Misconception, Constructivist View of Learning, Velocity, Acceleration, Worksheets. VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Kavram yanılgıları, fizik dersinde daha sonraki öğrenmeleri ve başarıyı etkileyen önemli faktörlerden biridir. Kavram yanılgılarını gidermek amacıyla, geleneksel öğretimin dışmda yöntemlere ve öğrencinin aktif katımını sağlayacak yeni materyallere ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı, 10. sınıf lise öğrencilerinin hız ve ivme konularındaki kavram yanılgılarım belirlemek ve bunların giderilmesine yönelik bütünleştirici öğrenme kuramına uygun çalışma yapraklan geliştirip uygulamaktır. Bu süreçte ilk olarak literatür araştırması ve deneyimli 3 fizik öğretmeni ile mülakat gerçekleştirilmiştir. Daha sonra 14 çoktan seçmeli ve 5 açık uçlu sorudan oluşan kavram yanılgılarını belirleme testi geliştirilmiştir. Testin çoktan seçmeli sorularının tamamı, önceki araştırmacılar tarafından geliştirilen, geçerliliği güvenirliği test edilmiş sorulardan oluşturulmuştur. Testin 26 kişilik öğrenci grubuna pilot çalışma olarak uygulanmasıyla kavram yanılgıları belirlenmiş ve srmflandınlmıştrr. Çalışma yapraklarının geliştirilme sürecinde 3 fizik öğretmenin görüşlerinden yaralamlmıştır. Deney ve kontrol grupları gözlem ve anketlerle toplanan verilerle karşılaştınlmıştır. Çalışma yapraklan ile yürütülen derslerin daha fazla ilgi çektiği ve kavram yanılgılarını gidermede etkili olduğu görülmüştür. Kavram yanılgılarının giderilebilmesi öğrencilerin var olan yanlış bilgilerinin yerine daha iyi açıklamalar yerleştirilmesi ile mümkündür. Öğretim materyalleri, öğrencilere bilgiyi sunma değil, bilgiyi oluşturma imkanı vermelidir. Çalışma yapraklarının kavram yanılgılarını giderme konusunda geleneksel yönteme göre daha etkili olması da öğrenciye bilgiyi oluşturma imkanı sağlamasının sonucudur. Fiziğin diğer konulannda da kavram yanılgılarının belirlenip, öğrenci merkezli materyal ve etkinlikler geliştirilmesi fizik başansı için faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Development of Worksheets Related to Constructivist View of Learning whose Aim is to Remove the Misconceptions on Velocty and Acceleration Misconceptions are one of the most important factors affecting subsequent learning and success in Physics. In order to remove the misconceptions, new materials other than traditional one are needed which requires the students' active student participation. The aim of this study is to determine misconceptions of 10 th-grade high school students about velocity and acceralition and to develop and apply worksheets, based on constructivist view of learning, to remove them. At the process, literature review and interviews with three experienced physics teachers were done first. Following this, to determine misconceptions a test consists of 14 multiple choice and 5 free response questions was developed. All of the multiple choice questions were selected from the related literature to secure validity and reliability. After implementing the test on a group of 26 students as a pilot study, misconceptions were identified and classified. At the process of developing worksheets, the views of 3 physics teachers were utilized as well. Experiment and control groups were compared with the data gathered with observation and survey. The lessons carried out with worksheets were found out to have been more iteresting and more effective in eliminating the students' misconceptions. It is possible to eliminate misconceptions by replacing students' existing knowledge with better explanations of the concepts. Instructional materials should give students the opportunity to form information instead of presenting information to students. Worksheets' being more effective in eliminating misconceptions with respect to traditional methods is a result of the opportunity given the students form their knowledge. It would be suggested that misconceptions in other topics of physics should be idendified and materials to overcome than should be developed for better student success in physics.