Aileleri ile birlikte ve yetiştirme yurtlarında yaşayan adölasanların öfke ifade etme biçimleri
The forms expressing the anger of adolescents living with their famility and living in orphanage
  1. Tez No: 156215
  2. Yazar: HATİCE TAMBAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, yetiştirme yurdu, adölesan, öfke, öfke ifade biçimi, Family, orphanage, adolescent, anger, form of the anger expression
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Tambağ, H., Aileleri ile Birlikte ve Yetiştirme Yurtlarında Yaşayan Adölesanlarm Öfke İfade Etme Biçimleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Psikiyatri Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Araştırma, aileleri ile birlikte ve yetiştirme yurtlarında yaşayan adölesanlarm öfke ifade etme biçimlerini belirlemek amacıyla, tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Gazi Lisesi'nde 2003-2004 öğretim yılında eğitim gören 286 öğrenci; Keçiören, Gazi ve 50. Yıl Yetiştirme Yurdu' nda yaşayan ve okula devam eden 100 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve Balkaya tarafından ülkemizde uygulanan“Çok Boyutlu Öfke Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik, İki Ortalama Arasındaki Farkın Anlamlılık Testi (t test), Anova ve Tukey (HSD) testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ailesi ile birlikte yaşayan adölesanlarda eleştiriye uğrama, haksızlığa uğrama, ciddiye alınmama ve kaygılı davranışlar puanı yetiştirme yurdunda yaşayanlardan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yetiştirme yurdunda yaşayanlarda dünyaya ve diğerlerine yönelik öfke puanı, ailesi ile birlikte yaşayanlardan daha yüksek bulunmuştur. Ailesi ile birlikte yaşayan kızların erkeklere göre tüm alt ölçeklerden aldıkları puan ortalamaları daha yüksektir. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda; istekli gruplara öfke duygularıyla başedebilmeleri konusunda eğitim verilmesi, ailelere kız adölesanlara yaklaşımlar konusunda, okul hemşiresi tarafından danışmanlık ve eğitim programlarının oluşturulması gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Tambağ, H., The Forms Expressing the Anger of Adolescents Living with Their Family and Living in Orphanages, Hacettepe University, Health Sciences Institute, Master Thesis in Psychiatric Nursing Program, Ankara, 2004. This research was performed as descriptive to determine the froms expressing the anger of adolescents living with their family and living in orphanages. The samples of the research were based upon 286 students in Gazi High School 2003-2004 educational year, 100 students living and attending the high school in Keçiören, Gazi, 50. Yıl orphanage. Personal information from prepared by the researcher and“Multidimensional Anger Inventory”applied by Balkaya to our country were used as data gathering tools. Percentage, Independent Groups t-Test, One Way Anova and Tukey (HSD) Test statistical tests were used in the evaluation of the data. As the result of the research, the point of being criticited, being unjusticed, not being taken seriously and grievely behaviours for the adolescents living with family were higher than those living in orphanages. The point of anger towards to the world and others for the adolescents living orphanages were found higher than those living with their family. The average point of the girls living with their family that take from all of the lower parts of the inventory were higher than those of the boys. With regard to the findings of the research, proposals were made like educating the willing groups in the subject of coping with their angers, forming advisory and educatory programs by the school nurse to the families about the approaches to the female adolescents.