Adult and sibling influences onthe development of theory of mind: Evidence from children reared in institutions
Zihin kuramı yeteneğinin gelişiminde ebeveyn ve kardeş etkileri: Yetiştirme kurumunda büyüyen çocuklara ait bulgular
  1. Tez No: 72983
  2. Yazar: AYŞE BİLGE BORATAV (SELÇUK)
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Zihin Kuramı Yeteneği, Kardeş ve Ebeveyn Etkileri, Yetiştirme Yurtlarında Büyüme, Theory of Mind, Sibling and Adult Influences, Institutional Rearing 111
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
öz ZİHİN KURAMI YETENEĞİNİN GELİŞİMİNDE EBEVEYN VE KARDEŞ ETKİLERİ: YETİŞTİRME YURTLARINDA BÜYÜYEN ÇOCUKLARA AİT BULGULAR (Selçuk) Boratav, Ayşe Bilge Yüksek Lisans Tezi, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Sibel Kazak Berument Ocak 1998, 102 Sayfa. Bu araştırmada, çocuğun kardeşinin olması ile zihin kuramı yeteneği gelişimi arasındaki ilişki incelenmiştir. Kardeş ve ebeveyn etkilerinin belirlenmesi amacıyla yetiştirme yurtlarında yaşayan yirmidört ve aileleri ile birlikte oturan kırksekiz çocuk (kardeşi olan ve olmayan) kullanılmıştır. Performans ve sözel zeka yaşlan eşleştirilmiş çocuklara üç standart yanlış inanç testi ve bir yanıltma testi verilmiştir. ANOVA ve regresyon teknikleri ile yapılan istatistiksel çözümler, grupların zihin kuramı yeteneği testlerindeki performansında anlamlı bir farklılık olmadığım gösterse de, sözel zeka yaşı ve ebeveyn sayısı, zihin kuramı yeteneğin deki başarıyı belirleyen değişkenler olarak ortaya çıkmıştır. Bulgular değerlendirilmiş, diğer bazı etkenlerin rolü tartışılarak yeni araştırma çalışmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADULT AND SIBLING INFLUENCES ON THE DEVELOPMENT OF THEORY OF MIND: EVIDENCE FROM CHILDREN REARED IN INSTITUTIONS (Selçuk) Boratav, Ayşe Bilge M.Sc, Department of Psychology Supervisor: Assist. Prof. Sibel Kazak Berument January 1998, 102 Pages. The present study investigated the relationship between the presence of siblings and“theory of mind”development in children. Twenty-four institution-reared children and forty-eight parent-reared children (with siblings and no siblings) were used as subjects to assess the differential effects of parents and siblings. Three standard false belief tasks and one deception paradigm were achninistered to children who were already matched according to their verbal and nonverbal mental ages. The data were analyzed by using ANOVA and hierarchical regression analyses. Although none of the groups were found to perform significantly better than the others, verbal mental age and adult number appeared to be the variables that significantly predicted theory of mind ability. An interpretation of the findings was done and future research studies were suggested to conrol for other possible factors.