Afyon Kocatepe Üniversitesi'ndeki öğrencilerin aile planlaması ve acil kontrasepsiyon hakkındaki bilgi ve tutumlarının incelenmesi
The observation of the knowledge and the attitudes of the Afyon Kocatepe University' Students about family planning and emergency contraseption
- Tez No: 156232
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERHAN CEVRİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Acil Kontrasepsiyon, Aile Planlaması, Rahim İçi Araç, Oral Kontraseptif, İstenmeyen Gebelik, Family Planning, Emergency Contraseption, Oral Contraseption, Intrauterin Devices, Unintented Pregnancy
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Afyon Kocatepe Üniversitesindeki Öğrencilerin Aile Planlaması ve Acil Kontrasepsiyon Hakkındaki Bilgi ve Tutumlarının İncelenmesi Bu araştırma, Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde öğrenim görmekte olan değişik fakülte ve enstitülerdeki öğrencilerin aile planlaması (A.P.) ve acil kontrasepsiyon (A.K.) konusundaki bilgi ve tutumlarım incelemek üzere planlanmış tanımlayıcı bir araştırmadır. Bu çalışma 900 öğrenci üzerinde anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, 2003 yılı kasım ve aralık aylan arasında yürütülmüştür. Araştırma kapsamındaki öğrencilerin yaş ortalaması 21,7'dir ve %91,2'si bekardır. Öğrencilerin aile planlaması ile ilgili bilgi edinme kaynaklan en yüksek oranda arkadaş çevresi ve basındır. Öğrencilerin, %49,3'ünün A.P.'nın tanımını, doğru olarak yapabildiği saptanmıştır. Öğrencilerin A.P. yöntemleriyle ilgili bilgi düzeyleri incelendiğinde; %52,3 'sinin kalıcı, % 49'unun uzun süreli, %63'ünün kısa süreli, %55,2'sinin ise geleneksel yöntemler hakkında sorulan soruları doğru olarak yanıtlayabildiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin en çok bilgi sahibi olduğunu düşündükleri aile planlaması yöntemleri arasında, oral kontraseptifler (%91,8), rahim içi araç (%79,0) ve kondomun (%73,8) ilk üç sırada geldiği saptanmıştır. Öğrencilerin %81,9'u tararından acil kontrasepsiyonun kondom kazalarında, korunmasız ilişkide ve tecavüzde uygulanması gerektiğini bilmektedirler. Öğrencilerin olgu sunumu ve yönteme özgü sorularla acil kontrasepsiyon hakkındaki bilgi ve tutumları incelendiğinde; acil kontrasepsiyon için hormonal yöntemleri %65,8'i, rahim içi araç kullanımını %19,8'i, menstrüel regulasyon yöntemini ise %12'sinin bildiği saptandı. Buna karşın öğrencilerinsadece %20,9'u acil kontrasepsiyon yöntemlerinin uygulama zamanını doğru olarak bildiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A study of knowledge and attidutes of students at university of Afyon Kocatepe on family planning and emergency contraseption. This research outlines the knowledge and attidutes of students who study in different faculties and institutes of Afyon Kocatepe University on family planning and emergency contraseption. The survey was conducted among 900 in different classes in November and December of year 2003. Their age was averaged out as 21,7and 91,2% of them were single. They got knowledge about family planning mostly from their friends and media. The research has showed that 49,3% of students can make true definitation of family planning. According to the survey results on students knowledge about methods of family planning 47,7% of students gave accurate answers about the permaent method, 49%of them about the long term method, 63% of them about the short term about and 55,2% of them about the traditional method. The most well-known methods for family planning were oral contraseption, intrauterin devices and condom. 81,9% of students knew that emergency contraseption needed to be used froman unproctected mideyle sexual intercourse, rape or method failure. When they were asked about the knowledge of the emergency contraseption and their approach to it. It was seen that 65,8% of students knew hormonal methods, 19,8% of them intrauterin devices and 12% of them menstruel regulation methods. On the other hand it was understood that only 20,9% of students knew the applying time of emergency contraseption accurately