Karanlık üçlü kişilik özellikleri, siyasal katılım düzeyi ve kültürel eğilimlerin demokratik liderlik algısına etkisi
The effect of dark triad personality traits, level of political participation and cultural tendencies on the perception of democratic leadership
  1. Tez No: 805649
  2. Yazar: MERVE DÖNE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR DURSUN KARSLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Siyasal Bilimler, Psychology, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokratik Liderlik, Karanlık Üçlü kişilik, siyasal katılım, bireycilik, toplulukçuluk, Democratic leadership, Dark Triad personality traits, political participation, individualism, collectivism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Genel anlamda, demokratik lider algısının bireysel (psikosoyal) ve kültürel etkenlerle ilişkisinin incelenmek istendiği bu çalışmada, ilk amacımız, bazı sosyo-demografik değişkenlerin demokratik liderlik algısındaki rolüne bakmaktır. İkinci amaç ise bireylerin demokratik liderlik algısı ile siyasal katılım düzeyi, Karanlık Üçlü kişilik özellikleri alt boyutları (narsisizm, Makyavelizm ve psikopati) ile kültürel eğilimler (bireycilik, toplulukçuluk) arasında ilişki olup olmadığını araştırmak ve demokratik liderlik algısının, tüm bu değişkenlerden tarafından ne ölçüde yordandığını tespit etmektir. Bunun için çalışmaya Afyon Kocatepe Üniversitesi'ndeki çeşitli fakültelerden toplam 412 (278 kadın, 134 erkek) öğrenci dahil edilmiştir. Kolayda (Convenient) örnekleme yoluyla öğrencilere Sosyo-demografik Bilgi Formu, Demokratik Liderlik Algısı Ölçeği, Kişiliğin Negatif Yönleri Ölçeği (Kısaltılmış Karanlık Üçlü Ölçeği), Siyasal Katılım Ölçeği, Bireycilik ve Toplulukçuluk Kültürel Eğilim Ölçeği uygulanmıştır. Sonuçlardan elde edilen bulgular, kendisi ve ailesi tarafından siyasete ilgili olan öğrencilerin, demokratik lider algı skorlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Demokratik lider algısının, siyasal katılım düzeyi, yatay toplulukçuluk ve yatay bireycilik kültürel eğilimleri ve narsisizm tarafından olumlu ve anlamlı bir şekilde yordandığı tespit edilmiştir. Demokratik liderlik algısına etki büyüklüğü bakımından en büyük katkının ise yatay toplulukçu kültürel eğilimlere ait olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar, ilgili literatür bulguları üzerinden tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which aimed to examine the relationship between the perception of democratic leader and individual (psychosocial) and cultural factors in general terms, our first aim is to find out the roles of some socio-demographic variables in the perception of democratic leadership. The second aim was to investigate whether there are relationships among the scores of democratic leadership and the level of political participation, dark triad personality traits (narcissism, Machiavellianism, and psychopathy), and cultural tendencies (individualism, collectivism), and lastly to determine to what extent all these variables predict the perception of democratic leadership. For this purpose, a total of 412 (278 female, 134 male) students from various faculties of Afyon Kocatepe University were included in the study. The socio-demographic information form, democratic leadership scale, negative aspects of personality scale (Short-form Dark Triad Scale), political participation scale, individualism and collectivism cultural tendency scale were administered to the students through convenient sampling. The results revealed that the democratic leader perception scores of the students who were interested in politics by themselves and their families were significantly higher. The findings suggested that the perception of democratic leadership is positively and significantly predicted by political participation, horizontal collectivism and horizontal individualism cultural tendencies, and narcissism. The scores of horizontal collectivist cultural tendencies contributed the largest to the variance of democratic leadership. These results are discussed over the relevant literature findings.