Afyon Bölgesinde çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışmakta olan cerrahi hemşirelerinin iş doyumu düzeylerinin ve bunları etkileyen faktörlerin incelenmesi
The levels of job satisfaction and factors effecting job satisfaction of the surgical nurses working in various health foundations in Afyon
  1. Tez No: 156233
  2. Yazar: YELİZ CİĞERCİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKHAN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, Hemşire, Job satisfaction, Nurse
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Bu çalışma, Afyon bölgesinde çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışmakta olan cerrahi hemşirelerinin iş doyumu düzeylerini ve bunları etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla planlanmış tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırma, Afyon Devlet Hastanesi, Zübeyde Hanım Doğumevi ve Çocuk Hastanesi, Afyon SSK Hastanesi, Çay Devlet Hastanesi, Bolvadin Devlet Hastanesi, Emirdağ Devlet Hastanesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi olmak üzere toplam 5 Devlet, 1 SSK ve 1 Üniversite hastanesinin cerrahi servis ve ameliyathanelerinde görev yapan cerrahi hemşireleri üzerinde 4 Aralık 2003-25 Aralık 2003 tarihleri arasında yürütülmüştür (n=136). Verilerin toplanmasında, iş doyumu ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizi, SPSS paket programında yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Varyans Analizi ve Student t Testi kullanılmıştır. Hemşirelerin genel iş doyumu puan ortalaması x=12,13 olarak bulunmuştur.“İşin özelliği”,“Çalışma arkadaşları ile ilişkiler”,“Amirle ilişkiler”alt ölçeklerinde hemşirelerin ortanın üzerinde iş doyumu yaşadıkları, en düşük doyum alman alt ölçeğin“Yükselme/gelişme olanakları”olduğu saptanmıştır. En yüksek iş doyumu puan ortalamasını SSK Hastanesi' nde çalışanların, 40 yaş ve üzeri hemşirelerin, lise mezunu hemşirelerin, meslekte ve birimde 0-11 aydır çalışanların, çalıştığı birime kendi isteği ile gelenlerin, başka bir meslekte çalışmak istemeyenlerin, görevi olmadığını düşündüğü işleri yapmayanların ve ilde yaşayanların aldıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study is an descriptive one which was prepared to determine the levels of job satisfaction and factors affecting job satisfaction of the surgical nurses working in various health foundations in Afyon. The research was made between December the 4th and 25th, 2003 on the nurses working in operation rooms or surgical services in 5 piblic hospitals, 1 Social Security Insurance (SSI) Hospital, and 1 university hospital whose names are as follows: Afyon Public Hospital, Zübeda Hanım Maternity Hospital, Afyon SSI Hospital, Cay Public Hospital, Bolvadin Public Hospital, Emirdağ Public Hospital, Afyon University Ahmet Necdet Sezer Research and Application Hospital. Information form was used to collect data by the researcher. For the evaluation of the data Variance Analysis and Student t Test were used. The avarage point of job satisfaction was detremined to be x=12,13. While it was found out that the rate of job satisfaction of the nurses was above the avarage in subscales like“the characteristic of the job”,“relations with colleagues”,“realations with authorities”, the least satisfaction rate was determined to be in“promotion/improvement possibilities”. It was found out that nurses working in SSI Hospital, nurses 40 years old and above, high school graduate nurses, nurses working for 0-11 months, nurses working in the divisions with their own will, nurses not wantint to work in a different job, nurses not doing the jobs thinking that they are not their responsibilities and nurses living in the city had the most job satisfaction rate.