Doğum sonrası 6 ay boyunca sürdürülen emzirme eğitiminin tek başına anne sütüyle beslenme süresine ve büyümeye etkisi
Effect of the continuous breastfeeding education from birth to 6 months on duration of exclusive breastfeeding and growth
  1. Tez No: 156267
  2. Yazar: DUYGU VAROL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SUZAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: exclusive breastfeeding, breastfeeding education, physical growth, breastfeeding duration, 6 months 92
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET DOĞUM SONRASI 6 AY BOYUNCA SÜRDÜRÜLEN EMZİRME EĞİTİMİNİN TEK BAŞINA ANNE SÜTÜYLE BESLENME SÜRESİNE VE BÜYÜMEYE ETKİSİ Araştırma doğum sonrası altı ay boyunca sürdürülen emzirme eğitiminin tek başına anne sütü ile besleme süresine ve fiziksel büyümeye etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve deneysel olarak planlandı. Araştırma grubu vakaları; İstanbul ili Eyüp ilçesi Alibeyköy semtindeki 3 özel hastanede, Eylül 2001 ve Şubat 2003 tarihleri arasında ilk doğumunu yapan sağlıklı anne bebek çiftleri arasından randomize yöntemle seçilen; 30 deney ve 30 kontrol olmak üzere toplam 60 anne bebek çiftinden oluşturuldu. Deney grubuna emzirme tekniği öğretilerek ve 6 ay boyunca belli aralıklarla tek başına anne sütü ile beslemeye teşvik edilerek, kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapmaksızın, her iki gruptaki bebeklerin büyümeleri ve tek başına anne sütüyle beslenme süreleri 6 ay boyunca izlendi. Veri toplama işlemi Ağustos 2003 de sona erdi. Veriler, istatistik uzmanı tarafından bilgisayarda SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 10.0 programı kullanılarak; Ortalama, Standart sapma, Student t testi, Mann Whitney U testi, Ki-Kare testi ve Fisher Exact Ki-Kare testi ile değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EFFECT OF THE CONTINUOUS BREASTFEEDING EDUCATION FROM BIRTH TO 6 MONTHS ON DURATION OF EXCLUSIVE BREASTFEEDING & GROWTH The reasearch was planned for determinate the effect of continuous breastfeeding education from birth to six months on duration of exclusive breastfeeding & growth of infants as descriptive and experimental. The research group was conducted by randomly from three private hospitals in Alibeykoy- Eyup town in İstanbul city, who was delivered their first baby between September 2001 & February 2003 which totally 60 healthy pairs of mother & infants have been occured 30 study, 30 control group. The mothers in the study group was educated about the technique of the breastfeeding after delivery & also they were supported until 6 months intermittently about exclusive breastfeeding. There wasn't done any practice to control group but both of the groups were observed intermittently until six months of their babies duration of the exclusive breastfeeding & growth measurements. Collecting the data was continued at August 2003. Data were statistically analysed using SPSS for Windows 10.0 programe on computer with persentage, mean scores, Student's t test, Mann Whithney U test, Chi- Square test, Fisher Exact Chi-Square test by the statistic specialist. The data were evaluated 95% confidence interval & level of the significant p0,05). At the end of the first month the 91head circumference & at the end of the second months weight & length mean scores of the measurements were statistically significant higher in the study group infants then control group. Consequence of the research ; it is being determined; continuous exclusive breastfeeding education & close observation from birth to sixth months the mothers- infnts pairs is extends the duration of exclusive breastfeeding & to be increases the physical growth.