Doğum sonrası verilen emzirme eğitiminin laktasyonel amenore sürecine etkisi
The effects of breast feeding education during the lactational amenorrhoeaa period
  1. Tez No: 156333
  2. Yazar: AYTEN ŞENTÜRK ERENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KAFİYE EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Laktasyonel Amenore Metodu, Emzirme, Emzirme Eğitimi, LAM, Breastfeeding, Breastfeeding Education
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Erenel, Şentürk, Ayten., Doğum Sonrası Emzirme Eğitiminin Laktasyonel Amenore Sürecine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doğum - Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Programı, Doktora Tezi, Ankara, 2004. Araştırma, kadınlara verilen emzirme eğitiminin laktasyonel amenore sürecine etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Çalışma Ankara il sınırlarında bulunan bir devlet ve bir SSK hastanesinin doğum sonrası servislerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini bu hastanelerde doğum yapan, doğum sonrası dönemde emzirme dışında herhangi bir aile planlaması yöntemi kullanmayı düşünmeyen, araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden, toplam 46 kadın oluşturmuştur. Veriler, literatür bilgileri temel alınarak hazırlanan formlar aracılığı ile toplanmıştır. Uygulamada çalışma grubu kadınlara, doğum sonrası servislerinde ve evlerinde emzirme eğitimi verilerek eğitimin emzirme davranışları üzerindeki etkisini izlemek ve günlük formu verilerine ulaşmak amacıyla altı ay boyunca aylık ev ziyaretleri yapılmıştır. Kontrol grubu kadınların emzirme davranışlarına yönelik veriler ise aylık telefon görüşmeleri yoluyla toplanmıştır. Veriler bilgisayarda SPSS programında analiz edilerek, çapraz tablolarda ki-kare ve Fisher Kesin ki-kare testi, iki grubun ortalamaları parametrik verilerde iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi (student t), non parametrik verilerde Mann Whitney- U testi ile değerlendirilmiştir. Korelasyonlar parametrik verilerde Pearson; nonparametrik verilerde Spearman korelasyon testi ile karşılaştınlmıştır. Araştırma sonucuna göre, gece emzirme sayılan, gündüz emzirme süreleri, gece emzirme süreleri, toplam emzirme süreleri, bebeklerini yalnızca anne sütü ile besleme durumları, ek gıdaya başlama gün ortalamaları ve etkili emzirme davranışında bulunma ve modern aile planlaması yöntemi kullanma durumları çalışma grubu kadınlar lehine istatistiksel yönden önemli derecede önemli bulunmuştur. Ayrıca, laktasyonel amenore süresi ortalamaları, aylara göre menstrüasyon görme durumu, emzirme durumlarına göre laktasyonel amenore süreleri ve aile planlaması yöntemi kullanma durumu bakımından gruplar arasındaki farkın istatistiksel yönden önemsiz olduğu saptanmıştır. Sonuçlara uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Erenel, Şentürk, Ayten., The Effect of Postpartum Breastfeeding Education During the Lactational Amenorrhoea Period. Institute of Health Sciences at Hacettepe Univercity, Nursing Program, Ankara, 2004. This research was conducted as an experiment to determine the effect of breastfeeding education on the period of lactationel amenorrhhoea. The reserch was conducted within the borders of Ankara including a Goverment Owned and operated hospital and a SSK Hospitals postpartum services. The research sample was made up of 46 women who gave birth at the hospital stated above, decided not to use any other familly planning method other than breastfeeding in the postpartum period, who suited the research criteria and accepted to participate in the research. The data was collected according to the graund basis of literate knowledges. İn the application, the practice group women were given daily form in order to observe the postpartum services, the home based breastfeeding education as an effect on the breastfeeding behaviours and to reach the data of the six month home visits. The control group womens breastfeeding behavioural data were collected by making mounthly phone calls during the six month period. The data was analized on the computer using the SPSS program, in the cross table Ki- Square and the Fisher Exact Ki Square tests, the student t (the importance of the difference bethween the two parametric values of the two groups own averages) and the Mann Whitney-U test in the non-parametric values. Pearson was used to compare the two groups correlation parametric values and the Spearman corralation test was used the compare the nonparametric values of the two groups. According to the research results, the number of breastfeeding sessions at night, day time breastfeeding periods, nigh time breastfeeding periods, only feeding the baby with the mothers milk, introduction of the supplements average of the days after postpartum, conducting an effective breastfeeding behaviour and using the contemporary, modern method of family planning in sutuations proved to be statistically significant at an important rate for the practice group women. However, in the lactational amenorrhoea avarege period;experiencing mensrutation according to the monthly routine, the effective and non effective breastfeeding events according to the lactational amenorrhoea period, (month/s) becoming pregnanat with in the diffirence between the groups were statistically insignificant. However, the average of the lactational amenorrhoea period, experiencing menstruation montly, the lactational amenorrhoea periods according to breasfeeding situations and the usage of family planning diffirences between the two groups was defined to be statistically insignificant. Suggestions made were suitable to the results.