1-6 yaş grubu çocuğu olan kadınların sağlık ocağından hizmet alımı, ebe ve hemşirelerin hizmet sunumu ile ilgili yaşadıkları güçlükler ve beklentileri
The difficulties and the expectations that the midwives and the nurses have related with getting service and the women'who have children between 1 and 6 years old getting care at the village clinic
  1. Tez No: 156342
  2. Yazar: ELİFE KETTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BELKIS KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Ocağı, Ebe ve Hemşire, Güçlük ve Beklenti vıu, Village Clinic, Midwife and Nurse, Difficulty and Expectation IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Araştırma; 1-6 yaş grubu çocuğu olan kadınların sağlık ocağından hizmet alımı ebe ve hemşirelerin hizmet sunumu ile ilgili yaşadıkları güçlükler ve beklentilerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, 15.10. 2002-15.04.2003 tarihleri arasında Çukurova (75. Yıl) Sağlık Ocağından hizmet alan 150 kadım, 20.04.2003- 20.10.2003 tarihleri arasında Mersin ili merkezindeki 6 Sağlık Ocağında çalışan 64 ebe, 36 hemşireyi kapsamaktadır. Verilerin hazırlanmasında literatür taraması yapılarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS for Windows 10.0 paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve ki-kare analizi kullanılmıştır. Kadınların %58.6'sımn 24-33 yaş grubunda, %57.3'ünün okur-yazar ve ilkokul mezunu, %26.0'mın sağlık güvencesinin olmadığı belirlenmiştir. Ebe ve hemşirelerin %52.0'ının 31-40 yaş grubunda, %42.0'ının sağlık meslek lisesi mezunu, %45.0'ımn sağlık ocağı dışında başka bir yerde çalışmadığı belirlenmiştir. Kadınların sağlık ocağı hizmetlerinin ücretsiz olması, sağlık ocağında uzman hekim olması, çeşitli tetkik ve tahlillerin yapılması ve 24 saat açık bulunmasına yönelik beklentilerinin olduğu saptanmıştır. Ebe ve hemşirelerin, kadınların sağlık ocağının verdiği hizmetlere karşı ilgisiz olması ve ailelerle dil sorunu gibi güçlükler yaşadıkları belirlenmiştir. Kadınların büyük çoğunluğu sağlık ocağında çalışan ebe, hemşire ve doktorlardan ilgi, güler yüz ve duyarlı olmalarını istemektedir. Ebe ve hemşireler de kadınlardan verilen eğitime istekli olmaları ve uygulamaları, sağlık ocağı personelinden çekinmemelerini gibi beklentilerinin olduğu belirlenmiştir. Ebe ve hemşirelerin sağlık ocağında çalışmayı kendilerinin tercih etmeleri ile sağlık ocağında çalışmaktan memnuniyet durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (P=0.00). Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Research has been carried out as a descriptive one, with the aim of determining the difficulties and the expectations that the midwives and the nurses have related with getting service and determining the women', who have children between 1 and 6 years old, getting care at the village clinics. The research comprises 150 women getting service from the area of Çukurova (75. Yıl) Village Clinic between the dates 15.10.2002 and 15.04.2003, and also 64 midwives and 36 nurses working at the six village clinics at the center of Mersin between the adtes 20.04.2003 and 20.10.2003. Throughout the preparation of the datum, literatüre search has been done and the forms of public survey prepared by the researcher have been used. The datum that have been got are evaluated with the help of a program called SPSS for Windows 1 0.0 The analysis of percentage and chi-square are used in the evaluation of the datum. It has been found out that 58.6 % of the women are in the 24-33 age group, 57.3 % are literate and graduates of primary school, 26.0 % are lack of health safety. As for the midwives and the nurses, it has been designated that 52.0 % of them are in the 31-40 age group, 42.0 % are gradutaes of Vocational High Schoolf Health, 45.0 % of them do not work outside the village clinic. The village clinic services to be free, to have a specialist doctor in the village clinic, some scrutiny and analysises to be made and 24 hours to be open are expected from women has determined. Midwife and nurses, women are lack of interested in the services which is given from the village clinic has determined. Most of the women expected from the midwife, nurses and the doctors to be intersted in them, smilling and sensitive to them. Also midwife and nurses expected from the women to interested in to the education which is given from them and do not hesitate to talk with them. A statistically meaningful relation has been found out between the facts of the midwives' and the nurses' choosing to work at a village clinic and of their pleasure for working at a village clinic (P=0.00). Appropriate suggestions have been made in the direction of the results which were got at the end of the research.