6 hafta-1 yaş bebeği olan annelerde postpartum depresyon sıklığı ve sosyodemografik risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of postpartum depression frequency and socio-demographic risk factors related with postpartum depression at mothers having a child aged 6 weeks-1 year old
  1. Tez No: 503933
  2. Yazar: ÖZNUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA MELTEM KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum depresyon, risk faktörleri, aile hekimliği, Postpartum depression, risk factors, family physician
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş: Postpartum dönem kadının psikiyatrik hastalıklara en fazla yakalanma riski taşıdığı dönemdir. Doğum olayının en sık komplikasyonu olan PPD (Postpartum Depresyon) yeni doğum yapan kadınların yaklaşık %6.3-50.7'sinde görülmektedir. PPD'nin etiyolojisinde biyolojik, psikolojik ve sosyokültürel faktörlerin etkili olduğu bildirilmektedir. PPD, anne ve çocuğun sağlığını ciddi şekilde etkileyen ve dikkate alınması gereken bir hastalıktır. Başlangıcı sinsi olabildiğinden postpartum depresyon, özellikle hafif ve orta şiddette olduğunda ve yardım arayışı desteklenmediğinde rahatlıkla gözden kaçabilir. İhmal edildiğinde anne-çocuk ilişkisinin ciddi olarak bozulması ile sonuçlanan bu durumun anne ve bebeğin tüm takiplerinde aktif rol alan birinci basamakta çalışan aile hekimleri tarafından duyarlılık ile yaklaşılmasının gerektiği açıktır. Amaç: Çalışmanın amacı 6 hafta- 1 yaş bebeği olan annelerde postpartum depresyon (PPD) sıklığının ve ilişkili risk faktörlerinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel nitelikte olup, 6 hafta-1 yaş bebeği olan 255 anne ile yürütülmüştür. Çalışmada veri kaynağı olarak annenin tanımlayıcı özellikleri ve postpartum depresyon için risk faktörlerine yönelik anket formu; Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 255 anne dahil edildi. PPD sıklığı %30.6'idi. İstenmeyen gebelik durumu ve sigara içen annelerde postpartum depresyonun daha sık olduğu görüldü (sırasıyla, p= 0.001, p= 0.013). Sonuç: Postpartum depresyon önemli bir sağlık sorunudur. Postpartum dönemde görülen depresyonun, sadece anne için değil bebek ve tüm aile için olumsuz sonuçları olacağından özel bir yaklaşım gerekir. Postpartum depresyonda anne ve bebek bağı ciddi bir şekilde bozulur. Birçok kadının mutlu olmaları gerektiğine inandıkları bir dönemde depresif duygular taşıdıklarından dolayı suçluluk duymaları nedeniyle belirtilerini saklamaları, doğum sonu depresyon tablosunun kolaylıkla gözden kaçabilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle erken tanı çok önemlidir ve birinci basamakta çalışan hekim ve diğer sağlık çalışanlarına çok iş düşmektedir. Erken tedavi girişimleri ve risk grubu olarak kabul edilen kadınların izlemleri önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The postpartum period is the period women are most likely to have psychiatric illnesses. Postpartum Depression (PPD) is the most common complication of the birth and affects approximately 6.3%-50.7% of women who had just gave birth. Biological, psychological and sociocultural factors are reported to be effective in the etiology of PPD. As the onset of postpartum depression is insidious it can easily be overlooked if the patient's seeking help is not supported, especially when the severity of postpartum depression is mild or moderate. Given that the neglected therapy of that disorder results in severe impairment of the mother-baby relationship, it is clear that the issue should be approached with sensitivity by primary care physicians. Objective: The aim of the study was to determine the frequency of postpartum depression (PPD) and investigate risk factors related with postpartum depression at mothers having a child aged 6 weeks-1year old. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted among 255 mothers having a child aged 6 weeks-1 year old. A questionnaire on descriptive features and PPD risk factors; Edinburgh Postpartum Depression Scale were used for the data collection. Results: Two hundred and fity-five mother was included the study. The rate of postpartum depression was 35.5%. It was seen that postpartum depression was more often among mothers who smoking and unplanned pregnancy (p= 0.013, p= 0.001, respectively). Conclusion: .Postpartum depression is an important health problem. Because depression during postpartum period has adverse outcomes not only for the mother but also for the family, a specific approach is needed. The emotional link between the mother and the baby falls off seriously. Blotting out the signs results in missing the diagnosis of postpartum depression, because many women have feelings of guilt due to having a depressive mood in a period of proposed being happy. Therefore, early diagnose is very important and primary care physicians and other health care workers should be alert. Early and efficient treatment interventions and follow-up visits of women in the risk group are important.