Sağlıklı çocuklarda günlük fiziksel aktivite düzeyinin kardiyak fonksiyonlar üzerine etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 156367
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLENDAM KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı çocuk, fiziksel aktivite, egzersiz testi, ekokardiyografi. 50, Healty children, physical activity, exercise stress testing, echocardiography 51
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Günümüzde gün geçtikçe gelişen teknoloji, çocuklarda giderek azalan bir fiziksel aktivite alışkanlığına neden olmaktadır. Bugüne kadar düzenli egzersizin kardiyak fonksiyonlar üzerindeki olumlu etkisini gösteren çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ancak günlük fiziksel aktivite düzeyinin çocukların kardiyovasküler fonksiyonları üzerine etkisini gösteren yeterli veri yoktur. Okul dışında zamanının büyük kısmını bilgisayar ve televizyon karşısında geçiren çocukların kalp sağlıklarının nasıl etkilendiği bilinmemektedir. Çalışmamız, günlük yaşamlarında aktif ancak düzenli egzersiz yapmayan çocuklar ve sedanter çocuklardan oluşan sağlıklı olgularda, kardiyak fonksiyonlar yönünden fark olup olmadığını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, aktif ve sedanter vakaların koşu bandı testi ve ekokardiyografi değerlendirmeleri karşılaştırmıştır. Koşu bandı testinin bulguları, kardiyak adaptasyonun bir göstergesi sayılan istirahat ve egzersiz evrelerindeki kalp hızı düşüklüğü yönünden değerlendirildiğinde, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Ancak, aktif gruptaki çocukların istatistiksel olarak da anlamlı derecede daha yüksek egzersiz süresine sahip olduğu görülmüştür. Grupların ekokardiyografik bulguları karşılaştırıldığında ise, aktif grupta kısalma fraksiyonu sedanter gruptan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Diğer ekokardiyografi bulguları her iki grupta benzerdir. Çalışmamızın sonucuna göre, yapılan egzersiz testi ve ekokardiyografi değerlendirmelerinde, çocukların günlük yaşamlarında aktif 49olmalarının kardiyak adaptasyona önemli bir yarar sağlamadığı, ancak minimal olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, çocuklarda düzenli egzersiz yapma alışkanlığı olmaksızın günlük fiziksel aktivite düzeyindeki artışın kardiyak kapasitede belirgin gelişme sağlayamayacağı anlaşılmaktadır. Eğer çocuklarımızın kardiyak kapasitelerinde artış sağlamak istiyorsak, onlara düzenli fiziksel egzersiz alışkanlığı kazandırmalıyız. Bununla birlikte, tüm toplum sağlığını ilgilendiren bu konuda kesin bir yargıya varılmadan önce, daha geniş serilerde yapılacak çalışmalar ile bu sonuçlar desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY At present, increasing technology has lead children to get a habit of progressively decreasing physical activity. Benefits of regular exercise on cardiac functions have been reported by lots of studies. However there is no enough data evaluating the effects of degree of daily physical activity on cardiovascular function in healthy children. It is not known whether wasting most of the time remaining after school by watching television or playing computer affects cardiovascular function. In this study we aimed to evaluate cardiac functions of physically active and sedentary healthy children. Physically active 18 children and sedentary 13 children were compared in respect to exercise stress testing and echocardiographic variables. Regarding the rest and exercise heart rate indicating cardiac adaptation, there were not statistically significant differences between two groups. However physically active children had significantly higher exercise time compared to sedentary children. Comparison of echocardiographic variables revealed that fractional shortening of physically active children was significantly higher than those of sedentary children. Other echocardiographic variables were comparable between two groups. On the basis of our results, it has been shown that daily physical activitiy does not get additional benefit to cardiac adaptation, other than minimal positive effects. In conclusion, in the absence of regular physical activity, being physically active does not lead to increase in cardiac capacity. In order to get increase in cardiac capacity we should enforce our children to get a habit of regular daily physical activity. On the other hand, these results must be supported by further studies in larger series.