Ratlarda izole demukozektomili ileal flep ve amental flep kullanılarak testis dokusunun revaskülarizasyonu
- Tez No: 156392
- Danışmanlar: PROF.DR. RIZA RIZALAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: inmemiş testis, Fowler-Stephens Orşiopeksi, Revaskülarizasyon, Omentotestikülopeksi, lleotestikülopeksi, Undescended testis, Fowler-Stephens Orchiopexy, Revascularization, Omentotesticulopexy, lleotesticulopexy. VIII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET: Amaç: Fowler-Stephens (FS) orşiopeksi yöntemi, yüksek yerleşimli inmemiş testislerde uygulanan önemli bir cerrahi operasyon tipidir (25). FS yönteminde testisi skrotuma çekebilmek için ana testiküler damarlar kesilip, kanlanmanın kollaterallerden sağlanmasına çalışılır. Bu operasyon, sonrasında oluşabilecek yetersiz testiküler kanlanma ve atrofi riskinden dolayı halen tartışmalıdır. Bu çalışmada, testisin ana damarlarının kesilmesi sonrasında ileum ve omentumdan hazırlanmış flepler ile testisin revaskülarizasyonu sağlanarak, testisin canlılığı ve işlevini sürdürebilmesi amaçlandı. Amacımız, FS yöntemi uygulanan yüksek inmemiş testis operasyonlarına yeni görüşler katmaktır. Gereç ve Yöntem: Kırk dört adet Spraque Dawley cinsi genç erişkin erkek rat, 5 gruba ayrıldı. ITX+FS grubuna (grup 1); sağ ileotestikülopeksi ile sol orşiektomi uygulandı. Dört hafta sonra sağ yüksek spermatik damar ligasyonu yapıldı. OMTX+FS grubuna (grup 2); sağ omentotestikülopeksi ile sol orşiektomi uygulandı. Dört hafta sonra sağ yüksek spermatik damar ligasyonu yapıldı. Yalnızca FS yapılan grupta (grup 3); sağ yüksek spermatik damar ligasyonu ile sol orşiektomi uygulandı. Sham grubuna (grup 4); sol orşiektomi ile birlikte sağ sham operasyonu uygulandı. Hormon kontrol grubunda (grup 5); deneklere yalnızca sol orşiektomi uygulandı. Tüm gruplardaki deneklere, son cerrahi işlemlerinden 2 hafta sonra çiftleşme uygulandı. Tüm grupların ilk işlemi öncesinde ve son işlemleri sonrasında testosteron düzeyleri için kan örneği alındı. IIITüm testisler çıkarıldıktan sonra; ağırlık, histopatoloji ( testiküler biyopsi skoru, seminifer tubül çapı ) ve testosteron düzeyleri ile değerlendirildi. Bulgular: Yapılan histopatolojik değerlendirme ( Ağırlık, Testiküler Biyopsi Skoru, Seminifer Tubül Çapı ) sonuçlarına göre; ITX+FS grubunun sağ testis verileri, Sham grubuna göre daha düşük bulundu. OMTX+FS grubunun sağ testis verileri, sham grubuna göre daha düşük bulundu. FS grubunun sağ testis verileri, sham grubuna göre daha düşük bulundu. Yalnızca FS grubu, ağırlık dışındaki verileri açısından OMTX+FS grubuna göre daha yüksek bulundu. ITX+FS grubu verileri ise yalnızca FS grubundan daha düşüktü. OMTX+FS ve ITX+FS gruplarının verileri arasında değer farkı bulunmadı. Tüm grupların sol testisleri arasında, histopatolojik olarak farklılık bulunmadı. Hormon değerlerine bakıldığında; ITX+FS, OMTX+FS ve Yalnızca FS grubunun değerleri, Hormon kontrol grubuna göre düşük bulundu. Yalnızca FS grubunun işlem sonrası testosteron değerlerinde; ITX+FS ve OMTX+FS grupları ile karşılaştırıldığında farklılık bulunmadı. Çiftleştirme işlemi sonrasında hiçbir grupta (yalnızca FS grubundaki bir denek dışında) fertilizasyon elde edilemedi. Sonuçlar: Çalışmamızda, yüksek damar ligasyonu yapılan ratlarda, vasküler taşıyıcı olarak kullanılan izole demukozektomili ileal flebin, testisin canlılığı ve işlevi üzerinde ek bir yarar sağlamadığını belirledik. Aynı şekilde kullanılan omental flebin de testisin canlılığı ve işlevi üzerinde herhangi bir yararlılığı gösterilememiştir. rv
Özet (Çeviri)
SUMMARY: Aim of study: Fowler Stephens (FS) orchidopexy is one of the technique used commonly in high undesended testis (25). This technique is based on excising the main testiculer vessels to pull testis into the scrotum and maintaining the testiculer viability by the collaterals. Because of insufficient blood flow and testicular atrophy rise in a certain rate, FS is still contraversial. We wanted to use ileal and omental flaps to maintain testicular blood flow in FS orchidopexy so we aimed to contribute new aspects in surgery of high undesended testis. Methods: Forty four Spraque Dawley young male rats were divided into 5 groups: Group 1 (ITX+FS); Right ileotesticulopexy and left orchiectomy was performed. After the 4 weeks right high spermatic vessel was ligated. Group 2 (OMTX+FS); Right omentotesticulopexy and left orchiectomy was performed. After the 4 weeks right high spermatic vessel was ligated. Group 3 (FS alone); Right high vessel ligation and left orchiectomy was performed. Group 4 (Sham); Left orchiectomy with right sham operation. Group 5 (Hormone control group); Only left orchiectomy was performed. After 2 weeks from last surgical procedure, we tried to fertilize the rats in all groups. We gathered blood samples for testosterone level determination from all groups before first and last procedures. We removed all testis to weighted and for histopathological evaluation (testiculer biopsy score, seminiferous tubule diameter). VIResults: According to histopathological parameters (TBS, STD and weight); ITX+FS group right testicular data were less than sham group. We also found that both OMTX+FS group and FS alone group right testicular data less than sham group. FS alone group data except weight were higher than OMTX+FS group data. FS alone group data were less than ITX+FS when compared with each other. There was no different data for the left testis among the all groups. When we compared hormone data; ITX+FS, OMTX+FS and FS alone groups had lower values than hormone control group. There was no differences in last testosterone among the ITX+FS, OMTX+FS and FS alone groups. There was no fertilization except one rats in FS alone group. Conclusions: In our study we show that izolated demucozectomized ileal flap used as vascular carrier had no additional advantage on viability and function among the high ligated spermatic vessel rats. We also found that omental flap provides no useful! effect on testicular viability and function. VII