Yenidoğan sepsisinin erken tanısında leptinin yeri ve önemi
The importance and place of leptin in the early diagnosis of neonatal sepsis
  1. Tez No: 156414
  2. Yazar: İPEK KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ASIM GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Neonatal sepsis, CRP, Leptin, neonatal sepsis, CRP, leptin
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
IV ÖZET Neonatal sepsis, tıptaki gelişmeler ve iyileşen şartlara rağmen yenidoğan ölümlerinin önemli bir bölümünden sorumlu olup nonspesifik bulgularından dolayı erken ve doğru tanısı hala klinisyenler için önemli bir sorun olarak devam etmektedir. Leptin obesite geninin ürünü olup yapılan değişik çalışmalarda enflamasyon sırasında arttığı ve immün sistemi düzenleyici olarak rol aldığı ileri sürülmüştür.Bu yönde yapılan çalışmalar daha çok erişkin yaş grubunda olup sınırlı sayıda yapılan neonatal sepsis çalışmalarında farklı sonuçlara ulaşılmıştır. Bu çalışma yenidoğan sepsisin erken tanısında leptinin yeri ve önemini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız 32 neonatal sepsisli olgu ile kontrol grubu olarak sağlıklı 27 yenidoğanda yapıldı. Tüm olguların gestasyon haftası, postnatal yaşları alınarak vücut kitle indeksi ölçüldü. Sepsisli olgulardan tam kan sayımı, CRP, leptin için venöz kan örnekleri ile uygun şekilde kan kültürleri alınırken kontrol grubu yenidoğanlardan ise leptin için venöz kan örnekleri alındı. Neonatal sepsisli olgularda tedavi öncesi serum leptin düzeyleri 3,67 ± 8,85 ng/ml iken kontrol grubunun serum leptin düzeyleri 2,03 ±2,18 ng/ml idi. Her iki grup arasında serum leptin düzeyleri açısından anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). Sepsisli olguların tedavi öncesi ve sonrası serum leptin düzeyleri sırasıyla 3,67± 8,85 ng/ml ile 0,92 ±2,66 ng/ml idi. Sepsisli olgularda tedavi öncesi ve sonrası serum leptin düzeyleri arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). Yine çalışma grubumuzda serum leptin düzeyi ile BK sayısı, trombosit sayısı, B/N oram ve CRP arasında korelasyon yoktu (p>0,05). Sonuç olarak yenidoğan sepsisin erken tanısında leptinin anlamlı olmadığı kanısında olmakla birlikte bu konuda daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç olduğu fikrindeyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Desipite the progressions in medical technology and the improvements in hospital conditions, the diagnosis of neonatal sepsis is stil the subject of debate and it is stil the most important reason for neonatal mortality. As a product of ob gene, leptin was shown that it increased during inflamation and it was suggested that it playes an immunoregulator role. Most of previous studies about this subject were conducted among adult patients. The studies dealing with neonates is very rare and conflicted results were reported in these studies. Present study aimed to exemine the diagnostic value of leptin in neonatal sepsis. It included 32 neonates with sepsis and 27 healthy neonates. Gestational ages, postnatal ages and body mass index were recorded for all participitans. Complete blood count, CRP, blood cultures and pre- and post- treatment leptin measurements for neonates with sepsis and only leptin measurements for healthy neonates were performed. The mean leptin levels in the groups of neonates with sepsis was 3.67 ± 8.85 ng/ml and it was 2.03 ±2.18 ng/ml in the group of controls. The difference had no statistical significance (p>0.05). Post-treatmant leptin levels was 0.92 ± 2.66 ng/ml. The difference between the pre- and post-treatment leptin levels had also no statistical significance (p>0.05). White blood cell number, thrombocyt number, the ratio of immature to total neutrophils and CRP was not in corelation with leptin levels (p>0.05). In conclusion, leptin measurement in neonates with sepsis had no diagnostic value according to the findings in our study. However, more detailed studies are needed to get a clear view on the subject.