Bel ağrısı vakalarına uygulanmak üzere deri yüzeyinden yeni bir sinir uyarıcı geliştirilmesi
Development of a new transcutaneous electrical nerve stimulator to manage low back pain
  1. Tez No: 156428
  2. Yazar: AYŞEN ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN TULGAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Nörostimulasyon, TENS, bel ağrısı, Neurostimulation, TENS, low back pain. 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
BEL AĞRISI VAKALARINA UYGULANMAK ÜZERE DERİ YÜZEYİNDEN YENİ BİR SİNİR UYARICI GELİŞTİRİLMESİ ERDEM, Ayşen Yüksek Lisans Tezi Gaziantep Üniversitesi - Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofizik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin TULGAR Şubat 2004 -56 sayfa ÖZET Bu çalışmada, bel ağrısı vakalarına özgü yeni bir deri yüzeyinden sinir uyarımı sistemi geliştirilmiş ve ön deneme mahiyetinde mekanik bel ağrılarından şikayetçi dört hasta üzerinde başarıyla test edilmiştir. Mevcut deri yüzeyinden sinir uyarıcı (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulator / TENS) cihazlardan farklı olarak; elektrotlar omuriliğin ilgili segmentine parelel ve omuriliği ortalayacak şekilde bir korse taban üzerine yerleştirilmiş ve nörofizyolojik beklentilere uygun olarak, puis pozisyon ve genişliklerinin otomatik bir kapalı döngü şeklinde programlanmasıyla, yeni bir stmulasyon tarzı (Combined Modulation of Pulse Position and Width) uygulanmıştır. Bu yeni modulasyon tarzı ile, sinir sisteminin adaptasyonu önlenerek, daha önceki klinik çalışmalarla ağrı hastalarınca tercih edildiği kanıtlanan sinyaller kombine bir şekilde kullanılmıştır. Bir butona basarak tedavi ortasında kolayca polarite değiştirme olanağı sağlanarak, tek yönlü tedavi sinyalinin olumsuz elektroliz etkisi elimine edilmiştir. Korsenin dış yüzüne hastanın rahatça ulaşabileceği bir yere konulan stimulator cihazı birçok yeni özellik taşımaktadır: Pil seviyesi otomatik olarak kontrol edilmekte ve kritik seviyenin altına düştüğünde, bir gösterge vasıtasıyla uyarılmaktadır. Bu ikaz alındığında pil, portatif bir doldurucu (batteıy charger) vasıtasıyla 14 saatte tamamıyla doldurulmaktadır. Tüm bu özellikler dikkate alındığında, yeni geliştirilen bel ağrısı vakalarına özgü deri yüzeyinden sinir uyarım sistemi, mevcut TENS cihazlarına göre daha sade, güvenli, kullanışlı ve ekonomiktir.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF A NEW TRANSCUTANEOUS ELECTRICAL NERVE STIMULATOR SYSTEM FOR LOW BACK PAIN ERDEM, Aysen M.S. Thesis Gaziantep University - Graduate School of Health Sciences, Department of Biophysics Supervisor: Prof. Dr. Metin TULGAR February 2004 - 56 Pages ABSTRACT In this study, a new transcutaneous electrical nerve ' stimulation (TENS) system to be used for the management of low back pain has been developed, and has successfully tested on four patients to evaluate its priliminary performance. The new system differs from the presently available TENS devices with the following points: electrodes are placed on a corset surrounding the low back, and also a newly established stimulation mode called Combined Modulation of Pulse Position and Width (CMPPW). With the new modulation mode, therapeutic signals, which were found to be more beneficial by pain patients in the earlier comperative clinical studies, are applied together avoiding adaptation of the nervous system. To eliminate unwanted electrolysis phenomena, in the middle of the treatment, polarity of the stimulating signals can easily be changed by means of a miniature one touch switch. The level of battery is continually controlled; when it goes down a critical level, coulour of an indicator changes from green to red, thus indicating that it is time to recharge using a portable battery charger provided. All these factors, proves that the new system is more reliable, useable and economical than the present TENS devices.