Pediatri kiniklerinde kan kültürlerinin epidemiyolojik ve prospektif olarak incelenmesi
Evaluation of blood cultures as a epidemiological and prospective in pediatric clinics
  1. Tez No: 156482
  2. Yazar: AYŞE KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik direnci, kan akımı infeksiyonu, kan kültürü, kontaminasyon, Antimicrobial resistance, Blood culture, bloodstream infection, contamination VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Amaç: Erciyes Üniversitesi Pediatri kliniklerinde bir yıl boyunca kan kültür pozitiflik ve negatiftik oranlarının, nozokomiyal ve toplum kaynaklı bakteri yemi oranlarının, kontaminasyon oranının ve kan dolaşım infeksiyonu olan hastalarda hastalığın şiddeti, predispozan faktörler, tedavi yeterliliği ve bakteriyemiye bağlı ölüm oranlarının belirlenmesi, kan kültürlerinden izole edilen mikroorganizmaların ve duyarlılık durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metod: Kasım 2002 - Ekim 2003 ayları arasında pediatri servislerinden gönderilen kan kültürleri takibe alınarak, kan kültüründe üreme olan hasta aynı gün değerlendirildi. Bulgular: Çalışma süresince 1368 hastadan gönderilen toplam 2015 kan kültürü değerlendirildi. Epizodların %64.3'ü (205) toplum kaynaklı, %35.7'si (114) ise hastane kaynaklı olarak değerlendirilirken, gerçek bakteriyemi ve kontaminasyon oranlan sırasıyla % 43.3 ve %42.6 olarak tespit edildi. En sık izole edilen mikroorganizmalar koagülaz negatif stafılokoklar (%43.3, metisilin direnç oranı %64.5), Candida spp. % 14.1, mikrokok, basillus spp ve difteroid basil %10.3 (33), S. aureus %7.2 (23), Enterokok spp. %5.3 (17), E.coli %4.1 (13) idi. Mortalite oranı % 8.5, hastane kaynaklı epizodlarda %45.5, toplum kaynaklı epizodlarda %55.5 olarak bulunurken en yüksek mortaliteye Candida spp'nin sebep olduğu tespit edildi. Sonuçlar: Yüksek kontaminasyon oranı ve antibiyotik dirençli mikroorganizmalarla oluşan kan akımı infeksiyonları pediatri servislerinin en büyük problemidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aims of this prospective study were to: determine the rate of blood culture contamination, describe and compare epidemiological, clinical and microbiological characteristic of hospital and community-acquired bloodstream infections, determine the mortality of bloodstream infections and describe how different factors afffect mortality. Methods: During the study period (from November, 2002 to October 2003), all blood cultures sent from pediatrics clinics were monitored and patients with positive blood culture were assessed on the same day. Results: During the study period 2015 sets of blood culture belonged to 1368 patients were evaluated. The rates of true bacteremia and pseudobacteremia were 43.3% and 42.6%, respectively. Of the 319 episodes of bloodstream infection, 64.3% was community-acquired, 35.7% was hospital-acquired. Most commonly isolated microorganisms were coagulase negative staphylococci ( 43.3%, methicillin resistant 64.5%o), Candida spp 14.1%), Micrococcus, bacillus spp and diphteroid bacil 10.3%, S. aureus 7.2%, Enterococci 5.3%, E. coli 4.1%. Mortality rate was detected to be 45.5%) hospital acquired episodes and 55.5%) in community-acquired episodes and Candida spp was with highest mortality. Conclusion: The majorty of the episodes are community-acquired. Antibiotic resistant bacteria in the etiology of hospital-acquired and community-acquired bloodstream infections and high contamination rate in blood cultures are the most important problems in pediatric clinics.